Patiszonfőzelék tőkehalfilével

2015-07-31

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Most hogy a zöldségesnél mindig belefutok a patiszonba, és ráadásul nem is terheli a pocit, hetente egyszer biztos készül belőle valami nálunk. Sőt, egyik hétvégén odaáig merészkedtem, hogy a patiszonfőzelék szombat déli ebéd volt – tekintettel a nagy hőségre, de Apa sem panaszkodott (ami nagy szó! :), sőt megdicsérte az ebédet.

Hozzávalók (családi adag):

  • 4 tenyérnyi tőkehalfilé
  • 4 közepes krumpli
  • 1 közepes patiszon
  • növényi tej (rizs/zabital)
  • majoranna, rozmaring, petrezselyem, fehér bors, só

Sok dolgom volt aznap, ezért mindent a párolóban készítettem, de természetesen el lehet készíteni fazékban, sütőben is. Párolva azonban kevesebb értékes tápanyagot veszít az étel, és valahogy finom, édes íze lesz a zöldségeknek, kevesebb sót igényelnek a húsok.

Tehát mossuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg a krumplit, – a patiszont nem muszáj (kipróbáltam, és sokkal könnyebb lehúzni a héját, ha már megfőtt, és puha). A halat ugyancsak mossuk le, picit fűszerezhetjük kevés sóval, rozmaringgal, fehér borssal. Mindent tegyünk a párolóba.

Ha a krumpli és a patiszon is megpuhult, és a patiszonnak lehúztuk a héját, akkor mixeljük össze az egészet, tejjel puhítsuk: fokozatosan öntsük hozzá, nehogy túl híg legyen. Tegyük fel az egészet egy lábasban a tűzhelyre, és fűszerezzük egy kis majorannával, sóval, petrezselyemmel, végül pár percig forraljuk össze az ízeket.

A főzelékbe belemixelhetjük a halat is a picinek, vagy ha már nagyobb, vágjuk kisebb kockákra, és így keverjük bele. A felnőttek pedig egybe is megkaphatják a főzelék tetejére :)

patiszonfozelek_hallal.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page