Quinoás foszlós kalács

2013-07-18

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Mivel a quinoás kenyér ötösre vizsgázott nálunk, ezért csak egy lépés volt, hogy a tuti kalács receptbe is belerakjam. Kimagasló vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szerepe a tej- és fruktózmentes étrendben felértékelődik: magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, cinket tartalmaz, és igen gazdag B-, C- és E-vitaminban és antioxidánsokban is . Először érdemes csak kisebb adaggal próbálkozni a tésztában, megnézni, hogy egyáltalán tetszik-e az ízvilág, majd ha sikert aratott, növelhető a quinoa mennyisége a receptekben.

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt (én tönkölylisztet használtam a jó élettani hatása miatt)
  • 2-3 evőkanál puffasztott quinoa
  • 37,5 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 125 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • fél vaniliarúd kikapart belseje (elhagyható)
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 12,5 gramm élesztő
  • fél mokkáskanál só

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a quinoát, a vaniliát, a sót és a cukrot keverjük hozzá. Kockázzuk bele a vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem segít.

Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis zabtejjel, így finom, édes lesz a héja.

quinoas_kalacs_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page