Rakott karfiol hajdinával, mindenmentesen

2019-11-23

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , ,



Recept összetevői:

A rakott ételek egyik fő varázsa a tejfölös vagy tejfölös-sajtos tető, amely igazából bármilyen hús–köret–zöldség kombinációt fel tud dobni, és megadja azt az ízvilágot, amit annyira szeretünk. Amikor kiderült a kislányom ételérzékenysége, és elkezdtünk a laktóz-, fruktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint étkezni, főzni, sütni, nagyon sok rakott étel tetejét égettem oda. Tejföl és sajt híján növényi alapanyagokkal próbálkoztam (mindez hét éve volt, így akkor még csak rizs- és zabtejszínt lehetett kapni, azt is kevés helyen, néhol kókusztejszín, de azt a picinek még nem mertem adni), ezek a típusú tejszínek azonban lecsorogtak az edények aljára, az étel tetejét nem védték meg, a megpirult rizs/hajdina/zöldségek nem voltak a gyerekek kedvencei. Próbálkoztam a vegareceptek szerint natúr besamelmártással, ez már olyan kérgesebb tetőt képzett a rakott tetején, mint a tejföl, de növényi tejjel készítve az ízük inkább édeskésebb volt – agyonsózni pedig nem szerettem volna –, sehogysem illettek az ételhez.

Egyik nap rakott karfiolt készítettem, a karfiol felét hozzákevertem a megfőtt rizshez és a megpárolt darált húshoz, a másik felét pedig – nem tudom, milyen sugallatra – összeturmixoltam a rizstejszínnel (kb. egy fej karfiol kicsit több mint felét 200 gramm tejszínnel, kevés sóval), és elkezdtem rácsurgatni a kivajazott jénaiba elsimított rakott tetejére. Már akkor meglepődtem, milyen szépen beteríti, és nem folyt le az aljára, a sütés során pedig gyönyörű réteget képzett. Hatalmas sikere volt a kicsinél, repetázott, elnevezte hamis sajtnak, és azóta is az egyik kedvence.

Ezek után persze bátran turmixoltam össze a növényi tejszíneket mindenféle zöldséggel: répával, padlizsánnal, brokkolival stb. – lehet is kísérletezni, a tejszín ilyen formában fél-egycentis rétegben megmarad az ételen. A kicsik pedig úgy jutnak zöldséghez, hogy nem is figyelnek rá. Az én lányaim például a mai napig kiturkálják a nagyobb karfiolrózsákat a rakottból, míg a (karfiolos) hamis sajtot élvezettel fogyasztják. Egy pici turpisság belefér. Ez a recept először a Képmás oldalán (ITT) jelent meg, most itt is közzéteszem:

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 200 gramm növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
  • 1 bögre hántolt hajdina vagy (barna)rizs
  • 500 gramm pulyka/sertésdarálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

Ha a rizst választjuk, akkor azt a szokásos módon készítjük: kicsit átmossuk, olívaolajon (ez lehet mentes vaj/margarin, de akár kevés víz is) üvegesre pároljuk, majd kétszeres vízzel felöntjük, és forrás után takaréklángon 15 percig főzzük, utána még – továbbra is lefedve – 10 percre otthagyjuk a tűzhelyen.

Ha valaki bátrabb, csak ajánlani tudom a hajdinát, mert magas az ásványi anyag-, a vitamin- és az élelmi rosttartalma. Van benne minden, ami egy mentes étrend esetén fontos lehet, például fehérje, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink stb., valamint jó C-, E-, B2- és B1-vitaminforrás.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print