Rakott cukkinis karfiol pulykával és barna rizzsel
2013-07-30Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: vacsora, ebéd, gluténmentes, cukkini, rizs, pulyka, karfol, laktózmentes
Recept összetevői:
Amikor nagy adagot akarok készíteni, és biztosra akarok menni, hogy a picur zöldséget, fehérjét (húst/halat) és köretet egyszerre juttat be a pocijába, akkor csak előrekerülnek az egészségesebb rakottas változatok. Mivel a karfiol kicsit puffasztó hatású, ezért került még cukkini is a darált hús tetejére.
Hozzávalók (családi adag):
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 500 gramm (pulyka)darálthús
- 1 teáscsésze barna rizs
- kb. 2 dl növényi tejszín (én zabtejszínt használtam)
- só, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem (ha ezek nincsenek otthon, akkor zöldfűszerek ízlés szerint)
- 2 kisebb cukkini
- 1 fej karfiol
Vegyünk tehát három fazekat. Az egyikbe kerüljenek a lemosott karfiol rózsák és a meghámozott, apróra kockázott cukkinik. Épp annyi vízben, ami ellepi, fedő alatt főzzük puhára (nem muszáj sózni, fűszerezni, de ha már nagyon hozzászoktunk, akkor a vége felé tegyük ezt meg). A másik fedett fazékban pároljuk üvegesre az előzőleg megpucolt, kis kockákra vágott hagymát, majd dobjuk rá a darálthúst, és főzzük kicsit, míg a hús megpuhul, – néha keverjük meg, hogy pergős legyen, a vége felé sóval és borsikafűvel vagy fehér borssal fűszerezzük. A harmadik fazékban készítsük el a rizst kb. kétszeres mennyiségű vízzel kevés sóval: forrás után alacsony fokozaton kb. negyed óráig főzzük lefedve, majd még 10 percig hagyjuk a tűzhelyen.
Ha minden kész, akkor vegyünk egy kivajazott jénait és rétegezzünk: rizs, darálthús (nyugodtan mehet egy kis szaftja is rá, hadd legyen ízletes), majd a zöldségek, végül locsoljuk meg a növényi tejszínnel. A tejszínt előzetesen kikeverhetjük egy kis sóval, kakukkfűvel, petrezselyemmel, kakukkfűvel (vagyis a zöld fűszerekkel), és ha ezzel locsoljuk meg a zöldségeket, akkor főzés közben nem is kell fűszereznünk azokat, elég, ha a sütőben rásül.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. fél óráig süssük, de vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje, ha aranybarna lesz, már lehet kivenni. Apa kapott hozzá egy kis tejfölt, sajtot is tálalásnál :)