Ízletes rakott hajdina

2012-04-17

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

A hajdina pozitívumaiból már említettem pár dolgot, közben találtam egy még részletesebb leírást (itt), ahol azt is megemlítik, hogy a hajdinának magas a kálcium tartalma. Mivel a picur már több mint egy hónapja nem eszik tejterméket, ez nagyon megfogott. Mikor a hajdina felhasználási lehetőségeit keresgéltem, akkor akadtam rá pár rakott hajdina receptre, de a legtöbb helyen tejföl, tejszín, tojás, sajt szerepelt a hozzávalók között. Megint kísérletezni kezdtem, így született ez a recept.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm darált sertéshús
  • 1 csésze hajdina
  • fél vöröshagyma
  • brokkoli (4-5 nagyobb fej), karfiol (4-5 nagyobb fej), 1 padlizsán
  • 2-3 dl növényi tejszín (én zabot használtam)
  • fűszer: kevés só, bors, olasz fűszerek

Igazából ez egy olyan nagy adag lett, hogy az egész család jól lakott belőle, és még a mélyhűtőbe is került egy következő alkalomra.

A hajdina tisztítása hasonlóan történik, mint a kölesé és a rizsé. Azt mondják, érdemes többször átmosni, hogy eltűnjön az enyhén olajos íze, én nem éreztem, mikor első alkalommal ettük, de azért másodjára már én is így tettem. :) Kicsit több mint kétszeres mennyiségű vízben kifőzzük. Hasonlóan a köleshez, fedett fazékban, forrástól számítva 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig még a tűzhelyen hagyjuk.

Közben a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk (vízen/olajon/vajon – ki mit szeret), majd hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk, sóval, borssal enyhén fűszerezzük.

A zöldségeket – tisztítás, a padlizsán esetében felkockázás után – ugyancsak beletesszük egy fazékba, és kevés vízzel megpároljuk őket, a végén rakunk rájuk egy kis zöldfűszert: majoranna/bazsalikom/petrezselyem – kit mit szeret.

Ha minden puha, akkor jöhet a rétegezés: a kivajazott jénaiba jön először a hajdina, aztán a darálthús, majd a zöldségek. A tetején szétoszlatjuk a tejszínt. 200 fokon 30-40 percig sütjük. 

Korábban már próbálkoztam a hajdinával (répás hajdinagombóc formájában) a picurnál, de akkor nem aratott sikert, most viszont türelmetlenül várta, hogy a szájában landoljon a következő falat. Öröm volt nézni.

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page