Rakott krumpli tejmentesen

2014-10-28

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A rakott krumpli a tejföl-sajt kéreg nélkül elég száraz, ezért kísérleteztük ki ezt változatot. A karfiolos növényi tejszínes réteg nem csorog le, megmarad a krumpli tetején és szépen megpirul, mint a hagyományos verzió. Az így készült rakott krumpli puhára sül a sütőben, finom omlós lesz.

Hozzávalók (családi adag):

  • kb. 8 közepes krumpli
  • 6 db tojás
  • 1 kis rúd kolbász (vigyázzunk, honnan szerezzük be, hogy megfeleljen a fruktóz-tejmentes diétának! Szerencsére a mi közelünkben van egy nagyon jó kis delikátesz, ahol a kenyér is abból a három összetevőből áll, amiből én is készítem itthon.)
  • 250 gramm karfiol (fagyasztott is jó)
  • 200 ml növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
  • fűszerek: só, bors, opcionális: zöldfűszerek/só nélküli natúr ételízesítő a karfiolhoz
  • kevés zsiradék a jénai kivajazásához (pl. liga v. kókuszzsír)

A krumplikat mossuk meg alaposan, és a héjában főzzük meg, kicsit sózzuk. A tojásokat is főzzük keményre egy másik fazékban, kis sót adhatunk ehhez is. A karfiolt pároljuk puhára egy harmadikban, enyhén és ízlés szerint fűszerezzük.

Ha minden elkészült, a puhára főtt karfiolt a növényi tejszínnel turmixoljuk le, majd kezdhetjük a rétegzést. Mi kókuszzsírral vékonyan kikentük a jénait (volt egy kis segítségem:), majd megágyazunk a meghámozott, karikákra vágott krumplikkal, erre helyezzük a felkarikázott tojás szeleteket, majd a vékony karikákra vágott kolbászt, aztán megint tojás, végül krumpli, és kenhetjük a tetejére a karfiolos mázat.

Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt szépen összesül, figyeljük a tetejét, ha már pirul, lehet kivenni a sütőből.

Nálunk nagy sikert aratott.

rakott_krumpli_tejmentesen.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print