Rebarbarás gombóc amarant bundában

2012-09-07

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Már nincs rebarbara szezon, de ha emlékeztek rá, teljesen rákattantam tavasszal, és vettem 5 kilót az utolsó pillanatban. Annyira foglalja a helyet a mélyhűtőben, hogy most megint főztem egy nagy adag “rebarbara lekvárt”, vagyis pépesre főztem egy kis fahéjjal és nyírfacukorral. Pont azon gondolkoztam, palacsintát vagy sütit készítsek belőle, mikor közeledtünk a közösségi portálon a bűvös 100-as számhoz, és valami újdonságot és finomságot, de mégis fruktóz- és laktózmenteset szerettem volna kisütni (kifőzni :) Hát kísérletbe fogtam, és sikerrel jártam. Még Apa is nyolc gombócot puszilt be egy ültő helyében, igaz, neki diót és cukrot is csempésztem az amarantos bundába.

Hozzávalók:

  • 3-4 szál rebarbara
  • 500 gramm krumpli
  • 200 gramm liszt
  • 1 mk só
  • nyírfacukor/xilit
  • amarant
  • Nem fruktózérzékeny felnőtteknek: porcukros diós amarantos prézli :)

A krumplikat mossuk meg, és rakjuk fel egy nagy fazékban éppen annyi vízben, amely ellepi, főni. Ha megpuhult, hámozzuk meg, majd törjük meg villával, vagy törjük át krumplinyomón. Hagyjuk jól kihűlni, hogy később ne vegyen fel több lisztet, mint amire szükség lenne.

A rebarbarát közben mossuk le, levele mérgező, ezért azt mindenképpen vágjuk le, hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb szeletekre. Tegyük egy tálba, szórjuk meg nyírfacukorral és fahéjjal, majd keverjük össze. Ha van időnk, hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen, így nem szükséges vizet öntenünk alá, amikor feltesszük egy fedett fazékba alacsony fokozaton puhára főzni. Amikor szétesett a rebarbara, tökéletesen lekvár szerű és ízű (!) lesz az állaga.

Miközben hűl a rebarbaránk, elkészíthetjük a tésztánkat. A krumplit gyúrjuk össze a liszttel és a sóval, ha nagyon ragadna, tegyünk még hozzá nyugodtan lisztet. Hagyjuk egy fél órát pihentetni, addig a rebarbara is kihűl. 

A pihent tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen olyan egyujjnyi vastagságúra, vágjuk késsel egyenlő négyzetekre, és helyezzünk mindegyik közepére egy kis rebarbara pépet. Zárjuk össze a csücsköket, és tenyerünkben formáljunk gombócokat, majd dobjuk azokat lobogó vízbe. Mikor feljönnek a gombócok a víz felszínére, várjunk 1-2 percet, és már lehet is kivenni.

Hagyjuk egy icipicit hűlni őket, majd forgassuk amarantba, – az idősebbeknek :) pedig keverhetnünk az amarantba diót, meg cukrot is – ha valaki édesszájú, Apa kifejezetten az :)

Sajnos a kép este készült, mivel akkora lettek kész a gombócok. A picur mellett már régóta nem lehet napközben főzőcskézni, bár igazából soha nem is lehetett :) 

rebarbarás_gombóc.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page