Rebarbarás kalácstorta

2012-07-02

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Mivel a korábbi recept nagyon bevált, jöhetett a kísérletezés, hogy milyen lesz a kalácstorta, ha lekvárfélét töltök bele. Persze a picur nem ehet gyümölcsöt, így igen találékonynak kellett lennem. Végül a rebarbara mellett döntöttem: igaz, hogy több nyírfacukor kell az alapvetően savanyú zöldség rebarbarához, de a “gyümölcspépből” épp csak egy mokkáskanálnyi adag került minden csavarba.

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt (lehet tönkölyliszt is, vagy 400 gramm tönköly 100 gramm zabliszt)
  • 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 3 evőkanál nyírfacukor/xilit
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • gyümölcspéphez: 2-3 szál rebarbara, 3-4 evőkanálnyi nyírfacukor/xilit, fahéj

A rebarbara levele mérgező, ezért azt mindenképpen vágjuk le, mossuk meg alaposan, és hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb szeletekre. Tegyük egy tálba, szórjuk meg nyírfacukorral és fahéjjal, majd keverjük össze. Most nem volt időm pihenni hagyni (hogy levet ereszthessen), ezért rögtön a tűzhelyre tettem, egy picit vizet azért öntöttem alá. Alacsony fokozaton, fedő alatt pároljuk puhára, addig, amíg szét nem esik.

Közben egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára. 

Végül nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk csíkokra, és a mindegyik végére biggyesszünk egy mokkáskanálnyi rebarbara pürét – ez lesz a belseje, majd tekerjük fel, mint egy kürtöskalácsot. A tepsiben helyezzük egymás mellé a csigákat, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni.

Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis növényi tejjel (az alapból édesebb ízű). 

rebarbarás_kalács.jpg

rebarbarás_kalács2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page