Rebarbarás teasüti

2012-05-28

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

A rebarbara az egyik legalacsonyabb fruktóztartalmú zöldség, 300 grammban van 1 gramm fruktóz. Ezenkívül elég magas a kalcium-, magnézium-, vas- és vitamin(C-, B- és A-vitamin)tartalma. Ami a tej- és gyümölcscukormentes étrend mellett nem elhanyagolható!

Mivel soha nem találkoztam vele a konyhában, sokáig nem mertem vele kezdeni, arról nem is beszélve, hogy receptekben mindig eper mellé keverik, és édes habos dolgokat készítenek belőle (ha nem savanyú szószt), de pár napja (mikor máskor, ha nem a szezon vége fele :) összeszedtem minden bátorságom, és vettem három szálat. Persze minimális cukortartalmú, teasütis receptet nem találtam, így megint kísérletezgettem, DE jól tettem! Most már AKAROK rebarbarát minden mennyiségben, mert annyi ötletem van a picurnak, és így végre ehet majd akár lekváros palacsintát!

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 3 szál rebarbara + 2 csapott evőkanál xilit + fahéj
  • 50 gramm hajdinaliszt
  • 50 gramm zabpehelyliszt (most teljeskiőrlésű van itthon) – ha gluténmentes, rögtön gluténmentes is lesz a sütink
  • 70 gramm zabpehely (én kombináltam 40 gramm nagyszemű, 30 gramm aprószemű – de nem szükséges) – ha gluténmentes, rögtön gluténmentes is lesz a sütink
  • 30 gramm xilit
  • fél vaníliarúd
  • 50 gramm vaj (tejmentes étrend esetén pl. liga)

A rebarbara levele mérgező, ezért azt mindenképpen vágjuk le, mossuk meg alaposan, és hámozzuk meg (mint a fehér spárgát), majd vágjuk kisebb szeletekre. Tegyük egy tálba, keverjük össze a két kanál xilittel, és szórjuk meg fahéjjal, így is keverjük át. Nekem nem volt sok időm, ezért most nagyon háziasszonyosan fogok fogalmazni: hagyjuk pihenni kb. annyi ideig, amíg felporszívózunk, és felmosunk :) ez nekem olyan másfél óra volt. Ez alatt szép levet eresztett, ennek köszönhetően nem lesz szükségünk plusz főzőlére.

Tegyük egy fazékba, és alacsony fokozaton, fedő alatt pároljuk puhára. Vagyis főzzük addig, amíg kitakarítjuk a fürdőszobát (nekem kb. fél óra), tehát amíg szét nem esik :)

A korábbi keverőtálat nyugodtan használjuk, és mérjük ki a száraz hozzávalókat, kaparjuk ki vaníliát a rúdból, keverjük össze az egészet, majd kockázzuk bele a vajat is, és morzsoljuk össze a tésztával. Ha már nincsenek nagyobb vaj darabok a tálban, adjuk hozzá a puhára főzött rebarbarát, és dolgozzuk össze. Ha tészta már nem tapad az edény falához, rakjuk egy alufóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.

Mivel ez a massza kicsit tapadós, a formázása hasonlít a zabos teasütiéhez: a tésztából formázzunk golyókat, és két tenyerünk között lapítsuk ki, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 170 fokon kb. 15 perc alatt süssük ki. Amikor a széle már aranybarnára sül, mindenképpen vegyük ki, nehogy elégjen, és hagyjuk kihülni, csak utána pakoljuk át a tároló fémdobozba.

rebarbarás süti

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page