Reform zabos kalács

2012-08-16

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Mivel a tönkölylisztes kalács remekül sikerült, gondoltam, haladjunk tovább az egészséges táplálkozás útján, és csempésszük az uzsonnás kalácsba az értékes zabpelyhet. Azért szerintem van különbség a két kalács között, én még mindig a fehér lisztes puha foszlós kalácsért vagyok oda, de meglepő módon ez is finom volt, bár érezhető rajta, hogy reform kaja :) a picurnak azonban egy szava nem volt ellene, sőt…

Hozzávalók:

  • 70 gramm (teljes kiőrlésű) zabpehely liszt
  • 90 gramm tönköly fehér liszt
  • 90 gramm búza fehér liszt
  • 75 gramm vaj (liga laktózérzékenyeknek)
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (mi zabitalt használtunk)

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük hozzá, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára. 

Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem sokat segít.

Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel/tejjel (1 mk nyírfacukor 1 tk vízben feloldva), vagy csak szimplán a zabtejjel (én azzal szoktam, mert annak eleve van egy kis édes íze). 

zabos_kalacs.jpg

zabos_kalacs_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page