Reggeli francia muffin a fruktóz-tej-tojásmentes diétában

2015-06-14

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Egyik kedves Babakonyha blog követőm nagyon megörült a francia muffin receptjének, csak annyit kommentelt a facebookon, hogy “Bárcsak tojás se lenne benne”, de olyan kedvesen:

komment.jpg

Persze rögtön beindultak az agytekervényeim, mert pontosan tudtam, hogy milyen volt nekünk is, mikor a fruktóz-tejmentes diétát még tojás mentessé is kellett tenni, így egy olyan kísérletbe kezdtem, amit egyébként már régóta tervezgettem a chia maggal. Így született meg a francia muffin tojásmentes verziója :)

Hozzávalók (egy tepsi):

  • 100 gramm vaj (fruktóz- és tejmentes diétában pl. liga)
  • 120 gramm szőlőcukor (vagy 90 gramm xilit, vagy keverve is lehet használni a xilitet és a szőlőcukrot)
  • 1 tojás helyettesítésére: 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízzel felöntve, 20 perc alatt megszívja magát és megduzzad kocsonyásra
  • 180 gramm liszt: 130 gramm búzaliszt, 35 gramm kókuszliszt,15 gramm zabliszt
  • 2 csipet só
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál szerecsendió (mi másodjára már egy kicsit kevesebbet raktunk bele, mert így nekünk kicsit fűszeres lett)
  • 1 csésze növényi tej

A vajat olvasszuk fel, keverjük ki az édesítővel, aztán a kocsonyásra duzzadt chiamaggal, és a szerencsendióval. A lisztet a sóval és a sütőporral jól keverjük össze, és fokozatosan adagolva keverjük hozzá a folyékony összetevőkhöz. Végül jöhet bele a tej.

Osszuk el a muffinformákba a tésztát (kb. háromnegyedéig legyen a formának), és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

A végén olvasztott vajjal le lehet kenni a tetejét és fahéjas porcukrot (szőlőcukrot, vagy porrá darált xilitet) szórni rá. Mi imádjuk. Gyorsan kész van, vihető ide-oda és eteti magát :)

francia_muffin_chiamag.jpg

francia_muffin_chiamaggal.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page