Répás zabos tallérok
2012-06-04Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert,
Címkék: répa, teasüti, répás süti, zabpelyhes babasüti, sütemény, zabpehely, hajdina
Recept összetevői:
Gondoltam, mi lenne, ha a zabos hajdinás tallérunkat feldobnám egy kis répával, így a picur sem menekül a zöldségtől :)
Hozzávalók:
- 3 répa + 1 evőkanál xilit + fahéj
- 60 gramm hajdinaliszt
- 90 gramm zabpehely (gluténmentes diétában gluténmentes legyen!)
- 50 gramm vaj (mentes!)
- 40 gramm xilit
A répát mossuk és pucoljuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le. Szórjuk meg a cukorral, és fahéjjal, keverjük össze. Egy negyedórára tegyük félre, majd egy keverőtálba mérjük ki a száraz hozzávalókat, keverjük össze, kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk apróra zabpelyhes lisztben. Adjuk hozzá a répát is, és gyúrjuk össze. Ha tészta már nem tapad az edény falához, rakjuk egy alufóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.
Ez a massza is kicsit tapadós, a formázása hasonlít a zabos teasütiéhez: a tésztából formázzunk golyókat, és két tenyerünk között lapítsuk ki, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 170 fokon kb. 15 perc alatt süssük ki. Amikor a széle már aranybarnára sül, mindenképpen vegyük ki, nehogy elégjen, és hagyjuk kihülni, csak utána pakoljuk át a tároló fémdobozba.