Rozmaringos sült hal tejszínes karfiolszósszal sáfrányos rizzsel

2013-05-29

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Megláttuk a pangasius filét, és mivel már annyit hallottunk róla, muszáj volt kipróbálnunk. Na, jó, ez a valóságban úgy nézett ki, hogy Anya meglátta, megcsodálta, és Anya megvette. Apa nem az a halszerető fajta, de a picurnak hetente egyszer igyekszem valamilyen formában halat juttatni a kis szervezetébe :)

Hozzávalók:

  • kb. 4 szelet halfilé, mi most kipróbáltuk a pangasius filét :)
  • 1 fej karfiol
  • 1 bögre rizs
  • 4 dl növényi tejszín (mi zabtejszínt használtunk)
  • fűszer: só, borsikafű, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, sáfrány

A halfiléket lemostam, majd befűszereztem (rozmaringgal, borsikafűvel, sóval) és vajjal kikent jénaiba helyeztem. Letakartam alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Kb. fél óra után levettem a tetejéről az alufóliát, a sütőben hagytam, hogy kicsit megpiruljon a teteje is.

A karfiolt lemostam, rózsákra szedtem, és annyi vízben, amennyi ellepi, felraktam főni. Mikor megpuhult, pár rózsát kiemeltem, a többit pedig leturmixoltam a zabtejszínnel, majd visszatettem még a tűzhelyre, és fűszereztem sóval, bazsalikommal, borsikafűvel. Pár percig még hagytam a tűzön, hogy összeérjenek az ízek.

A rizs elkészítése a szokásos: kicsit megpirítjuk olajon/vajon (üvegesre), majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és sóval, pici sáfránnyal fűszerezzük. Ha felforrt a víz, alacsony fokozatra vesszük a tűzhelyet, és lefedjük a fazekat, így 15 perc alatt puhára főzzük a rizst, illetve utána még 5-10 percig ne vegyük le a fedőt. Ha így teszünk, szép pergős szemű rizs lesz az eredmény.

A bazsalikomos tejszínes karfiol szósz nagyon jól illett a halhoz és a sáfrányos rizshez. A picur adagját persze tálalásnál összekevertem, így a rizses hal nagyon puhává vált, és az adott karfiol mennyiség sem terhelte meg a pocakját.

hal_karfiolszósszal.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page