Rózsaszín mandulás (csajos) torta a fruktóz- és tejmentes diéta szerint

2015-03-11

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Uzsonna,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

A szivárványos torta után vérszemet kaptam, és mivel másnapra is készült egy torta a családnak, ezért bár könnyített verzióban, ez is egy színes-vajas torta lett :) A díszítést még gyakorolnom kell, ez volt az első alkalom, de végre olyan igazán szép tortát tehettem le az asztalra, amivel én is elégedett voltam.

A piskóta a hagyományos recept szerint készült kis átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitortatorta két éves szülinapra).

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál édesítő (fruktózérzékenység esetén inkább szőlőcukrot javasolnék, én úgy készítettem most, hogy 2 ek xilit/nyírfacukor és 4 ek szőlőcukor)
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • egy csipet só
  • opcionális: 1 rúd vanília kikapart belseje

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt formába (vagy jól kivajazott kilisztezett formába), és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 20 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni.

Vajas mandulakrém (működik dióval, más magokkal, de akár magok nélkül is! vajas vaníliás krémként, ha még kerülnétek a magokat):

  • 500 gramm (5 dl) növényi tej (mi most épp rizstejet használtunk)
  • 40 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes, mi az Alnatura vaníliás pudingporát használjuk)
  • 100 gramm darált mandula
  • 250 gramm puha (!!szobahőmérsékletű!) vaj (fruktóz-tejmentes diétán levőknek pl. liga)
  • 1 rúd vanília
  • 100 gramm porcukor (fruktózérzékenység esetében ez lehet 100 gramm szőlőcukor, vagy vegyítve porrá őrölt xilittel, az én kislányom a xilitre is néha érzékenyen reagál, ezért úgy készítettem, hogy 70 gramm szőlőcukor és 30 gramm xilit)
  • céklapor

A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítő egyharmadát (én itt a xilitet adtam hozzá, mert ha felfőzzük kevésbé okoz gondot nálunk). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Adjuk hozzá a darált magokat is (mi esetünkben mandulát). Pár perc alatt kész a massza, de kicsit hagyjuk hűlni. Ha már meghűlt, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal és a maradék cukorral. Egy finom, kenhető lágy krémet kapunk. Egy részét tegyük félre a díszítésre (olyan 4 evőkanálnyi), és a nagy részét színezzük olyan mélységű rózsaszínre, ahogyan mi szeretnénk, én olyan 2 evőkanálnyi céklaport használtam fel krém megszínezéséhez. Ezt a krémet kenjük a tortalapokra, és a külsejére, nagyon jól lehet vele dolgozni. Majd jöhet a díszítés ízlés szerint :)

Tegyük a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. Nemcsak mutatós, finom is. Senki nem gondolná, hogy egy “mentes” tortáról van szó.

mandulas_csajos_torta.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page