Rozsdabarna tetős rakott padlizsán

2014-04-03

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Megint viszonylag időben, de családi adagra volt szükségünk, és nem hiányozhatott a hús és a zöldség sem az ebédből, ezért készült ez a rakottas a már kikísérletezett zöldséges növényi tejszínes kemény tetővel. Apa és én sem igazán értjük, mert nemrossz-nemrossz ez a rakott padlizsán, de a picur valamiért megveszik érte. Akkora adagot sikerült elsőre készíteni, hogy azóta kétszer evett belőle a picike, és mindkétszer nekünk kellett a harmadik repetára nemet mondani.

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 1 nagyobb répa
  • 1 bögre rizs
  • 500 gramm pulykadarálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma
  • 2 dl növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
  • só, borsikafű, provance-i fűszer (vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom)

A rizst a szokásos módon készítjük: kicsit átmossuk, olivalolajon üvegesre pároljuk, majd kétszeres vízzel felöntjük, és forrás után takaréklángon 15 percig főzzük, utána még 10 percre otthagyjuk a tűzhelyen.

Egy másik fazékban egy kevés olivaolajon üvegesre pirítjuk az előzetesen megmosott apróra kockázott hagymát, majd hozzádobjuk a darálthúst, és gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. A vége felé borsikafűvel, sóval fűszerezzük.

A harmadik fazékban olivalolajon egy kicsit előpirítjuk a kis kockákra vágott kicsi lila/vöröshagymát, majd hozzáadjuk az előzőleg megmosott és felkockázott 1,5 padlizsánt, és puhára főzzük. A maradék padlizsánt a megpucolt répával külön főzzük meg, mert ezt fogjuk majd leturmixolni, ha puhára párolódott, és a tejszínnel kikeverni, fűszerezni provance-i fűszerrel (vagy rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, borsikfaűvel, sóval), majd a rakottasunk tetejére önteni.

Ha minden elkészült kivajazhatjuk a jénait, beleönthetjük, és elegyengethetjük a rizst, jöhet rá a hús, a puhára párolt padlizsánkockák, és a zöldséges tejszín.

200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt elkészül a remekmű. Remélem, nemcsak nálunk fog osztatlan sikert aratni. Apa kapott hozzá egy kis tejfölt és sajtot.

rakott_padlizsan_1_1.jpg

rakott_padlizsan_2_1.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page