Sajtos tejszínes tepsis csirke tejmentesen hajdinabizivel

2016-06-20

Kategória: Ebéd, Főétel, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A szójátékért előre is bocsánat, de a borsós hajdina teljesen úgy készül, mint a rizses változat, amit rizibizinek hívnak, ezért ezt inkább segítségnek szántam azoknak a sorstársaknak, akik azt sem tudják mi fán terem ez a szupergabona, nemhogy mivel lehetne kombinálni. A sajtos-tejszínes hatást keltő tepsis csirkemell elkészítése pedig azért adhat hasznos információt a tejmentes diétán levőknek, mert a növényi sajt szimplán bármire szórva és sütőben sütve sajnos szárazzá (és ehetetlenné) válik. Persze ha valaki ezt szereti vagy “ha ló nincs szamár is jó” elven az sem elvetendő, de ha a növényi sajtot egy kevés növényi tejszínnel meglocsoljuk, akkor ez a probléma orvosolható.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • Hozzávalók a tepsis csirkéhez:
  • 500 gramm filézett csirkemell
  • 1 csésze lereszelt növényi sajt
  • 200 gramm növényi tejszín
  • 5 kis paradicsom – ez elhagyható, főleg, ha valaki még a fruktózmentes diéta elején jár, és tart tőle
  • negyednyi lilahagyma (a fruktóztolerancia függvényében lehet fél fej is)
  • kevés kókuszolaj
  • fűszerek: só, bors
  • Hozzávalók a hajdinabizihez:
  • 1 bögre hajdina
  • 1 bögre borsó
  • 2,5 bögre víz
  • fűszerek: zöldfűszerek, só

A hajdinát mossuk át kétszer-háromszor, míg tisztává nem válik a víz (előtte elég zavaros, majd látjátok),  adjuk hozzá a borsót, fűszerezzük, és egy kis olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel két és félszeres vízzel. Amikor felforrt a víz, takarjuk le, vegyük le alacsonyra a fokozatot, és még 20-25 perc alatt főzzük puhára.

hajdinabizi

(A hajdinabizi :))

Egy jénait vagy tepsit kenjünk ki egy kis kókuszolajjal, ebbe belerakosgathatjuk a szeletelt csirkemelleket egymás mellé. Sózzuk és borsozzuk (nem kell túlzásba vinni, a kicsi nem igényli, a mienket meg utána is tudjuk még fűszerezni). A megtisztított, vékonyan felszeletelt lilahagymát és a megmosott kis paradicsomokat szórjuk rá a húsra. A tetejére reszeljük a növényi sajtot, és a végén locsoljuk meg a növényi tejszínnel (így érjük el az olvadt sajt hatást:)). Mehet is 200 fokra előmelegített sütőbe alufóliával letakarva. Kb. 30-40 perc alatt porhanyósra sül.

sajtos tejszínes tepsis csirke mentesen 2

sajtos tejszínes tepsis csirke mentesen hajdinabizivel

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page