Sárgaborsófőzelék amarantos fasírttal

2017-11-26

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

A sárgaborsóval eddig nagyon kellett vigyáznunk, mert a hüvelyesek eléggé megterhelték a kicsik pocakját, inkább vegyes főzelékként kínáltam nekik (pl. krumpli+sárgaborsó, sárgaborsó+krumpli+cukkini stb.), de nemrég készítettem önmagában is, és nem túl nagy mennyiségben fogyasztva, nem okozott gondot.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • A főzelékhez:
  • 500 gramm fejtett sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél (kb. 4 db)
  • feketebors, só
  • A fasírthoz:
  • 500 gramm (pulyka/sertés) darálthús
  • 2 bögre amarantpehely
  • kevés növényi tej (vagy tojás, akinél nincs érzékenység)
  • fűszerek: só, fehér bors, őrölt kömény, (friss) petrezselyem

A sárgaborsót javasolt előző este beáztatni (nekem ezt nem mindig sikerül teljesítenem, olyankor pár órával a főzés előtt áztatom be a borsót, és főzés közben egy kis mokkáskanál szódabikarbónát teszek hozzá, így biztos megpuhul, de általában erre sincs szükség, a fejtett, felezett sárgaborsó könnyebben puhul).

A hagymát pici kockákra vágom, és egy kis kókuszolajon (mentes vajon, vízen is lehet) üvegesre dínsztelem, majd hozzáadom a borsót, kicsit átforgatom, és felöntöm vízzel (jó két ujjnyira a teteje fölött). Fűszerezem, és lefedem, de nagyon figyelem, hogy le ne égjen – az elpárolgott vizet, érdemes folyamatosan pótolni. Mikor megpuhult a zöldség, kiveszem a babérleveleket, és jól összeturmixolom az egészet. Ha nagyon sűrű, akkor lehet hozzá növényi tejet adni (pl. natúr rizstej vagy zabtej).

Mi főzelékekhez szívesen eszünk fasírtot, általában zabpehellyel készítem (ld. itt vagy itt), de úgy jártam, hogy éppen nem volt itthon, és már előkészítettem a húst, fűszereket, viszont ott kacsintgatott rám a puffasztott amarant, ezért raktam a húshoz belőle. Körülbelül 2 bögrényi amarantot vagy 1.) 1 tojással összekeverek, vagy ha valaki tojásmentes diétán van, akkor 2.) egy kicsi növényi tejbe áztatok (hogy ne legyen száraz a húsgolyóm), megkeverem, hozzáadom a darálthúst, és a fűszereket, jól összedolgozom, és hagyom fél órát pihenni a hűtőben, majd gombócokat készítek és kevés kókuszolajjal (ez lehet vaj is) kikent jénaiba sorakoztatom őket. Alufóliával lefedem, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Kb. 35 perc alatt készre sülnek (nagyságtól függően).

A finom puha főzeléket az ízes fasírttal nagyon szeretik a gyerekek.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

sárgaborsófőzelék amarantos fasírttal

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page