Sokmagvas kenyér házilag sütőben sütve

2012-12-27

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Folyamatosan kísérletezek az otthon elkészíthető, finom, egészségesebb házikenyérrel, hogy olyat együnk, amiről tudom is, mi van benne, nem beszélve arról, hogy a picur se a vizes zsemlét tömje magába a már korábban említett okok miatt.

Hozzávalók:

  • 2-2 tk szezámmag, tökmag, napraforgómag, lenmag, ez kb. 35 gramm
  • 100 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 115 gramm (kenyér)liszt
  • 1 tk só
  • fél ek olaj (én olivaolajat használtam)
  • 150 ml langyos víz
  • 10 gramm élesztő
  • 1 tk szőlőcukor

A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki az átszitált liszteket és a magokat. Adjuk hozzá a sót, az olajat, és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.

Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőformában kívánjuk sütni, majd helyezzük bele. (Sütőpapírral érdemes dolgozni vagy kivajazni, kilisztezni a kiválasztott formát, ha nem szilikonunk van.) Hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát.

Vágjuk be a tetejét 3-4 helyen egy éles késsel, kenjük meg hideg vízzel, és rakjuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. 

Mennyei, levegős, mégis tartalmas kenyeret kapunk így, tényleg nem lehet betelni vele.

sokmagvas_kenyér_1.jpg

sokmagvas_kenyér_2.jpg

sokmagvas_kenyér_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page