Sós húsvéti nyuszi pogácsák

2013-03-30

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A sok kalács után megkívántunk egy kis sósat is, de gyorsan akartuk, és biztosan bevált recept alapján, ezért nyúltam a szilveszteri szerencsehozó malackákhoz, csak most nagyobb adagot akartam készíteni, hogy a húsvéti vendégeskedéskor is meglephessük a családtagokat. Ööööö, kedves család, hát nem tudom, hogy marad-e holnapig… :D

Hozzávalók (2 tepsi):

  • 400 gramm liszt (ez a képen látható nyuszinál így alakult: 100 gramm zabliszt, 100 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt, 200 gramm tönkölyliszt) + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta (ehhez már tönkölylisztet használtam)
  • 200 gramm vaj (a dietetikus tanácsa szerint a laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 250 gramm főtt burgonya (kb. 2 nagyobb burgonya)
  • 100 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabtejét használjuk)
  • 20 gramm élesztő, 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 evőkanál só
  • nyuszi forma a szaggatáshoz (opcionális: lenmag vagy napraforgómag a nyuszi szeméhez :)

Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, keverjük bele a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet, a vajat, az összetört főtt burgonyát, végül az egészet gyúrjuk jól össze. Ezután kelesszük duplájára, kb. 1 óra. 

Ha duplájára kelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer, így 8 réteget kell kapnunk. Ismét nyújtsuk ki, de most ujjnyi (vagy igény szerint még kisebb) vastagságúra. Szaggassuk ki a kívánt formát, és díszítsük ízlés szerint.

5-10 perc pihentetés után kenjük le vízzel vagy tejjel a nyuszikat. 

Tegyük 180 (vagy 200) fokra előmelegített sütőbe (attól függ mennyire sietünk). Kb. 20 perc alatt készre sül, de a teteje, és az aranybarnasága árulkodó.

sos_husvéti_nyuszi_2.jpg

sos_husvéti_nyuszi.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page