Sóskás csirkés rakottas

2012-08-28

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Mióta rájöttem, hogyan érdemes elkészíteni a sóskát a picurnak, hogy meg is egye (ld. sóskafőzelék, sóskás tészta), és anyukám kertjében hétről hétre egyre több friss levél integet felém, igencsak kísérletezőkedvű lettem. Az alábbi recept is úgy alakult, hogy kicsit (nem is olyan kicsit :) megcsappant a hűtőnk tartalma, és a rendelkezésre álló minimális hozzávalókból szerettem volna valami klasszat kihozni, ami nem tésztás – nem főzelékes, és a felnőttek is ehetnek belőle. Így készült el ez a rakottas.

Hozzávalók (családi vagy több adag – hűtőben eláll):

  • 1 bögre rizs
  • 2-3 dl növényi (nálunk rizs)tejszín
  • 2 filézett csirkemell
  • 1 közepes répa
  • 150 gramm sóska
  • 1 kis fej lilahagyma
  • só, kakukkfű

A rizst mossuk át, majd pirítsuk meg egy kis olajon (míg üveges nem lesz), és kétszeres mennyiségű vízben tegyük fel főni. Ha felforrt a víz, takarjuk le, és lassú fokozaton negyed óra alatt főzzük puhára, de a tetőt ne vegyük le róla utána se még vagy tíz percig. Ha így járunk el, tényleg tökéletes állagú rizst kapunk. (Én sokáig kutattam egy pontos recept után, mert szerintem nem igaz, hogy jó rizst csak úgy bárki tud készíteni.)

A csirkemellet mossuk le, tisztítsuk meg a felesleges dolgoktól (kisebb csontok, inak stb.), és vágjuk ketté, ha nem elég vékony. Én így négy vékony csirkemellet kaptam, és még két kisebb szeletkét. A répát és a hagymát is mossuk meg és pucoljuk meg, vágjuk mindkettőt nagyon apró kockákra (a picurka miatt). 

A sóskát áztassuk be, alaposan mossuk le, nehogy homok kerüljön az ételbe, majd csipkedjük le a levelét. Egy kis vízben fedett fazékban kb. 3-5 perc alatt főzzük puhára. A levét öntsük le, majd turmixoljuk meg egy kicsit. Öntsük hozzá a tejszínt, és turmixoljuk össze az egészet.

Ha elkészült a rizs, kivajazhatjuk a jénait, és rétegezhetünk: a jénai aljára kerül a rizs fele, kicsit megsózhatjuk, erre jönnek a csirkemellek, amit ugyancsak sózzunk, kakukkfűvel fűszerezzünk, majd szórjuk rá a hagymát, a répakockákat, és öntsünk az egészre a szószból. Fedjük be a rizs másik felével, és locsoljuk meg a maradék sóskamártással. Ha látjuk, hogy nem lesz elég a tejszín, a vége felé még keverhetünk a sóskaszószba plusz tejszínt, így megőrizzük a szép zöld színt, és tovább öntözhetjük vele a rakottasunk tetejét :)

Rakjuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt elkészül, de figyeljük a tetejét. Sajnos csak az előkészületről, és az egybe rakottasról van fotóm, mert az étkezésnél pont nem voltam ott, Apa pedig a picur étvágyát és jókedvét látva, elfelejtett fotózni :)

rakott_rizs-csirke-repa-soska_1.jpg

rakott_rizs-csirke-repa-soska_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page