Sütőtökös csíkos kalács

2013-03-23

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Mivel a hagyományos csíkos kalács olyan finom és tetszetős lett, és mivel a sütőtök az egyik olyan édes zöldség, amivel a fruktózmentes étrendben valamilyen szinten helyettesíteni tudom a gyümölcsöt, ezért egyik pillanatról a másikra jött az ötlet, hogy készítek egy különleges, sütőtökös csíkos kalácsot. Nem tudom, hogy van-e már ilyen, rögtön a saját csíkos kalács receptemhez nyúltam, és azt variáltam meg – először érzésre – kissé. Tökéletes lett, már elsőre! És az íze valami hihetetlen. Ízes, édes, lágy. Még a hozzánk látogató nagybácsinak is ízlett, pedig ő ki nem állhatja a sütőtököt :) de ahogy mondta, érezni sem lehet, hogy a kalácsban sütőtök van.

Hozzávalók az egész kalácshoz ld. jegyzetlapon.

  • 500 gramm liszt (én tönköly fehér liszttel is készítettem már)
  • 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 4 evőkanál nyírfacukor (xilit)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 125 ml + 25 ml növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használtuk)
  • kb. 100 gramm sütőtökpüré (sütőben sült sütőtök húsa)

Vegyünk két keverőtálat, és felezzük meg az arányokat a tej kivételével, ott használjátok azt az elosztást, amelyet feltüntettem.Egy kis langyos tejben a szőlőcukorral futtassuk meg az élesztőket. (Azaz 12,5 gramm élesztőt a 125 ml tej egy kis részében, és ugyanennyit a 25 ml-ben is.) Mindkét tálba megy a liszt átszitálva, a cukor, egy kis só, ezt keverjük meg, majd jöhet hozzá a felkockázott vaj, amelyet morzsoljunk össze az egésszel. Végül adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Azt az adagot, amelyben a 125 ml tej van, már gyúrhatjuk is be. A másikhoz azonban még adjuk hozzá a 100 gramm sütőtököt, és már gyúrhatjuk is a tésztát.

Ha ez így túl bonyolult, egy kis segítség:

  1. adag tésztában a hozzávalók: 250 gramm liszt, 37,5 gramm vaj, 2 evőkanál nyírfacukor (xilit), fél teáskanál szőlőcukor, 12,5 gramm élesztő, 1 mokkáskanál só, 125 ml növényi tej
  2. adag tésztában a hozzávalók: 250 gramm liszt, 37,5 gramm vaj, 2 evőkanál nyírfacukor (xilit), fél teáskanál szőlőcukor, 12,5 gramm élesztő, 1 mokkáskanál só, 25 ml növényi tej, kb. 100 gramm sütőtökpüré

Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára. A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a szép sárga sütőtököset helyezzük rá, és tekerjük fel, mint a palacsintát.

kalács csíkos sütőtökös készítés

Helyezzük a feltekert kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg a kalácsot. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.

Ha valami különlegessel és finommal akarjátok meglepni a családot húsvétra, ilyet nagy valószínűséggel talán még nem ettek :)

kalács csíkos sütőtökös mentes

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page