Sütőtökös pite a fruktóz- és laktózmentes diéta szerint, tojás nélkül

2013-11-06

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Nem titok, a laktózmentes túrótorta ihletett arra, hogy készítsek egy tejmentes változatot is, és mivel a sütőtök nagyon szezonális,édes, finom és zöldség, ezért – a fruktózban szegény diéta miatt – kézenfekvő volt a választás :) Azért nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sütőtöknek nagyon magas a fruktóztartalma (55 grammban van 1 gramm fruktóz/gyümölcscukor, ld. táblázat), tehát, aki most kezdett a fruktózmentes diétába, az nagyon óvatosan bánjon ezzel a zöldséggel. A picur nálunk sem eszik ebből a pitéből többet egy-két szeletnél egy étkezésre.

(FONTOS!! Mivel a tészta mogyorós, ezért kisebbeknél óvatosan ezzel, ha még nem kóstoltátok! Ebben az esetben inkább hagyjátok ki a mogyorót a tésztából, és helyette lisztet, zabpelyhet, egyéb helyettesítőt használjatok!)

Hozzávalók a tésztához (ez egy nagyobb (kb. 22-28 cm) tortaformához is elég, de mi kisebben készítettük és a kimaradt tésztából linzerkarikákat szaggatunk):

  • 150 gramm liszt (mi fehér liszttel és tönköly liszttel próbáltuk eddig, de szerintem zabliszttel is működne)
  • 100 gramm mogyoró
  • 125 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez (ez a kisebb tortaformához méretezve, a nagyobbhoz szorozzátok meg kettővel):

  • 200 gramm sütőben sült sütőtök kikapart húsa

Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: leves, főzelék, kenyér, zsemle, pogácsa.

  • 200 gramm növényi tejszín (mi zabtejszínt használunk, mert édesebb íze van)
  • 1 zacskó az Alnatura bio vanília pudingporból
  • fahéj, esetleg egy marék darált mogyoró/dió (de csak ha próbáltátok már!
  • kb. 50 gramm xilit/nyírfacukor (elég kevesebb is, ha a sütőtök édes, de ha nem igazán édes, akkor meg olyan 70 gramm kell bele)

A mogyorót daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a cukro, a csipet sót, keverjük kicsit össze, és vágjuk bele a vajat kis kockákban. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd gyúrjuk gombóccá. Mikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor csomagoljuk alufóliába, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.

Addig készítsük el a tölteléket: a sütőtököt, a tejszínt, a pudingport, a fahéjat és a cukrot (esetleg a mogyorót/diót) habverővel jól keverjük össze.

sütőtökös pite.jpg

A lehűtött tésztát egy sütőpapíron nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába (papírostul, majd körbevághatjuk a papírt, a felesleges papírcsíkokat dobju ki). Nyomjuk az ujjainkkal a tésztát a papírral együtt az aljához és az oldalához, és töltsük bele a tölteléket. Az oldaláról a tésztát kicsit hajtsuk a töltelékre, és összecsipkedhetjük 2-3 cm távolságban.

A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül, kiszedés után hagyjuk kihűlni. Hűtőben nekünk 3-4 napig kibírta a torta, és nagyon finom volt még az utolsó napokon is.


sütőtökös pite 2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page