Pihe-puha, illatos sütőtökös pogácsa

2012-12-24

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

A sütőtök nálunk egy nagyon hálás összetevő, vagy inkább én vagyok hálás, hogy egyáltalán létezik, mivel zöldség, tehát a fruktózban szegény diétában is alkalmazható, ugyanakkor édes íze van és vitaminokban gazdag. Persze azért a fruktózmentes étrenden levők vigyázzanak vele, mert magas a fruktóztartalma (ld. fruktózegyenérték táblázat), önmagában nem javasolt egy szeletet csakúgy megenni, de szénhidráttal keverve, ilyen mennyiségben nem okozhat gondot.

Mikor kitaláltam, hogy sütőtökös pogácsát készítek, szembesülnöm kellett azzal, hogy nincs szimpla sütőtökös pogácsa, csak túrós, tejfölös, sajtos. Így ez most megint egy kikísérletezett recept a tej- és fruktózmentes diéta szerint.

Hozzávalókat (egy tepsi, kb. 12 db) ld. a jegyzetlapon.

  • 35 gramm növényi tej (én zabtejet használtam)
  • 35 gramm vaj (laktózérzékenyeknek, tejmentes diéta esetén pl. liga)
  • 10 gramm élesztő
  • 1 tk szőlőcukor a kelesztéshez (elhagyható)
  • 30 gramm hajdinaliszt/zabpehelyliszt
  • 100 gramm liszt
  • 150 gramm sütőtökpüré
  • só (1-2 tk)

Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: leves, főzelék, kenyér, zsemle, pogácsa.

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A liszteket szitáljuk át, keverjük bele a sót, daraboljuk bele a vajat, morzsoljuk össze a liszttel, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét is, a végén öntsük rá a felfuttatott élesztős tejet. Ha nagyon ragadna a tészta gyúrás közben adjunk hozzá nyugodtan lisztet, ha pedig szárazak tűnne, akkor még egy kis sütőtököt. Ezután kelesszük a duplájára (kb. 1 óra).

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer, így 8 réteget kell kapnunk. Ismét nyújtsuk ki, de most kétujjnyi vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval (vagy egy jägeres centis üvegpohárral :) szaggassuk ki.

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire a pogácsákat, ahol még pihentessük 5-10 percig, aztán a tetejét kenjük meg egy kis tejjel, és ízlés szerint díszítsük tökmaggal vagy más magokkal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. és kb. 20 perc alatt süssük ki azokat.

Nálunk hatalmas sikere volt, éppen uzsonnára hűlt ki, és a picur egyik falatot ette a másik után, nehéz volt megmagyarázni neki, hogy holnapra is marad még :)

sütőtökös pogácsa mentes

sütőtökös pogácsa sütőben

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page