Sütőtökös rizottó

2012-05-31

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Kicsit lazítani akartam a szabályokon, annyiban, hogy végre édes zöldségeket ehessen a picur, ezért készült egyik nap ebédre ez a finomság.

Hozzávalók:

  • 110 gramm sült sütőtök (ez 2 gramm fruktóz, ld. táblázat)
  • 50 gramm rizs
  • 1 kk. petrezselyem
  • 1 kk. bazsalikom
  • fél vagy negyed kisebb fej lilahagyma (a méretétől függ, a diéta elején még vigyázzunk a hagymákkal)
  • 1 kis pohár növényi tej (opcionális)

Nekem már korábbról volt előkészített fagyasztott sütőtököm, de a legjobb, ha sütőben készítjük el: megmossuk a sütőtök héját, letöröljük, majd kettévágjuk. A magokat kanállal kikaparjuk, majd a csónakokat rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórjuk vízzel és egy kicsit meghintjük fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: sóshoz-édeshez egyaránt.

A felengedés, párolás vége felé szórunk rá bazsalikomot, petrezselyemet. A lilahagymát megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, kicsit pároljuk együtt a hagymával, majd felengedjük vízzel és egy kis növényi tejjel (én rizstejet használtam, elhagyható, de finomabb az íze, ha van benne). Amikor majdnem kész, hozzáöntjük a sütőtököt, bazsalikommal, petrezselyemmel még fűszerezzük. Kicsit főzzük össze még, és fedő alatt hagyjuk még 5-10 percre a rizs és az ízek kedvéért.

Apa sajtot szórt rá, állítólag jót tesz neki :) a picinek persze sajt nélkül adtuk. Kisebb babábknak össze lehet turmixolni az egészet pépesre, így ők is jót falatozhatnak belőle.

sutotokos_rizotto.jpg

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page