Színes kalács

2016-03-25

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , ,



Recept összetevői:

Nálunk a picur nem igazán kedveli a kakaós nasikat, annál inkább a fehér színű finomságokat :) Én viszont variálni szerettem volna, így született ez a rózsaszín-fehér húsvéti kalács, és került a cirmos kalácskoszorú receptjében a kakaó helyére pár csepp (cukor- és tejmentes) ételszínezék.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 500 gramm liszt
  • 75 gramm vaj (tejfehérje és laktózmentes diéta esetén pl. liga)
  • 4 evőkanál xilit
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej
  • pár csepp mentes ételszínezék
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • (Tolerancia függvényében egy marék mazsolát bele lehet dolgozni a megkelt tésztába!)

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk, közben a lisztet átszitáljuk, a cukrot belekeverjük, a vaníliát és a belekockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel. Amikor az élesztő felfutott, összekeverjük a liszttel és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg a tészta selymes, hólyagos lesz. Felezzük meg, és az egyik fél adagba dolgozzuk bele a pár csepp színezéket. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük mindkét fél adagot a duplájára.

Vágjuk mindkét megkelt tésztadarabot három egyenlő részre, formázzuk három-három hengerré a két tenyerünk között, és jöhet a hatos fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok, de a kakaós változatnál a képeken is megnézhetitek. A megfont kalács két végét illesszük össze, formázzunk koszorút, és helyezzük a tepsire, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni . Végül kenjük meg egy kis tejjel a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg.

Mikor kivesszük, még kenjük át a tetejét egy kis zabtejjel, így nagyon finom édes lesz a kérge.

kalács színes

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page