Színes rakott muffin

2013-01-09

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

A rakott muffint most azon profán ok ihlette, hogy a picurnak külön adagot akartam készíteni tejföl és sajt nélkül, de nem volt megfelelő kis tepsim vagy jénaim, így muffin formákba töltöttem neki a rakottast, és hihetetlen sikere lett. Nagyon tetszett neki, hogy a muffin formából szedem ki neki a kisadagot, és egyik muffint kérte a másik után. Öröm volt nézni.

Hozzávalók (családi adag):

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 500 gramm (pulyka)darálthús
  • 1 teáscsésze rizs
  • a 6 muffinformához: 1 dl növényi tejszín (én zabtejszínt használtam) – a jénaihoz: tejföl és sajt. Ha magunknak is növényi tejszínnel készítenénk a rakottast, akkor 2-3 dl tejszínre lesz szükségünk.
  • só, fehér bors, esetleg zöldfűszer a zöldségekhez (ízlés szerint petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű)
  • vegyes zöldségek ízlés szerint (kb. 300 gramm), nálunk most pont répa-borsó-karfiol volt otthon. A borsóval azért hasfájós babánál vigyázzunk. Nálunk a picur lassan két éves lesz, és most kapta életében először héjával együtt a borsót, de az ő adagjába, ahogy látjátok a képeken pár szem került, inkább a répa van túlsúlyban.

Vegyünk tehát három fazekat. Az egyikbe helyezzük a megtisztított vagy fagyasztott zöldségeket, és épp annyi vízben, ami ellepi, fedő alatt főzzük puhára (nem muszáj sózni, fűszerezni, de ha már nagyon hozzászoktunk, akkor a vége felé tegyük ezt meg). A másik fedett fazékban pároljuk üvegesre az előzőleg megpucolt, kis kockákra vágott hagymát, majd dobjuk rá a darálthúst, és főzzük kicsit, míg a hús megpuhul, – néha keverjük meg, hogy pergős legyen, a vége felé sóval és fehér borssal fűszerezzük. A harmadik fazékban készítsük el a rizst kétszeres mennyiségű vízzel kevés sóval: forrás után alacsony fokozaton kb. negyed óráig főzzük lefedve, majd még 10 percig hagyjuk a tűzhelyen.

Ha minden kész (és apának nem kell laktózmentes diétát tartania :), akkor vegyünk egy kivajazott jénait és a muffin formáinkat (ha nem szilikon, ezt is vajazzuk ki előtte), majd rétegezzünk. A laktóz-fruktózmentes diétát tartóknak, vagyis a muffin formákba: rizs, darálthús (nyugodtan mehet egy kis szaftja is rá, hadd legyen ízletes), majd zöldségek kerülnek, végül locsoljuk meg a növényi tejszínnel. A jénai is hasonlóan készül, de itt tejföl, majd nagy lyukú reszelőn lereszelt sajt jön a rakottas tetejére.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. fél óráig süssük, de a növényi tejszínessel vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje, ha aranybarna lesz, már lehet kivenni. Ahogy a poszt elején már említettem, nagy sikere volt a picurnál. Egymás után kérte a muffinokat, amelyeket előtte borítottam ki a tányérjába, és kicsit persze összekevertem. Apa azt mondta, ha nem látja a saját szemével, el sem hiszi, hogy a picur ekkora Babakonyha rajongó :)

rakott_muffin_1.jpg

rakott_muffin_2.jpg

rakott_muffin_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page