Szülinapi torta babáknak – tej-, tojás- és cukormentes

2012-04-05

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Már régóta tartozom ezzel: szülinapi torta receptek. Mire kikísérleteztem a tökéletest, három verzió született. Az elsőnél még igyekeztem valami klasszikus piskótásat találni, így született az alábbi.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • A piskótához:
  • 200 gramm liszt
  • 80 gramm nyirfacukor
  • 6 evőkanál étolaj
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 dl víz

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és szódabikarbónával, majd jöhet bele a cukor, és végül a többi hozzávaló. Ha csomómentesen összeáll, akkor a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180-200 fokon kb. fél óráig sütjük (érdemes villával tesztelni, hogy átsült-e már a belseje).

Ha kihült, a piskótát kettévágjuk, és jöhet a két réteg közé a töltelék, illetve a tetejére.

  • A töltelékhez:
  • 1 liter rizstej
  • 250 gramm margarin (Liga)
  • 1 vaniliarúd
  • 250 gramm búzadara
  • a recept elvileg ír: 250 gramm cukor (nyírfacukor) – de én nem raktam bele, a rízstej miatt így is édes lett a töltelék

A búzadarát egy pohár tejben elkeverjük, a többi tejet a margarinnal (és a cukorral) fazékban felforraljuk, illetve még az elején érdemes belerakni a kikapart vaniliát és magát a vaniliarudat is. Amikor felforrt a tej, belekeverjük a darás tejet és még 7 percig főzzük. A végén dobjuk ki belőle a vaniliarúd héját.

Nem érdemes sokáig várni a piskóta töltésével és kenésével, különben nehezen kezelhető a tejbegrízes massza. Ha már nem tűzforró, kenjük meg kedvünk szerint a tortalapot. Én a tetejére rízspehely-gyöngyöket tettem díszítésnek (de itt még nem állt a rendelkezésemre az az eszköz, mint a harmadik változatnál :).

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page