Tavaszi rakott egytál

2015-05-16

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez tipikusan az az étel, amit fél kézzel (másikon a baba), fél szemmel (másik a nagyobbik gyerkőcön) is el lehet készíteni, miközben igazi finom kiadós és teljes értékű étel kerül az asztalra, van benne fehérje, zöldség és egészséges köret is.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 500 gramm tavaszi vegyes zöldség (nálunk: kukorica, borsó, karfiol)
  • 1 fej kisebb vöröshagyma (elhagyható a diéta elején)
  • 1 bögre barna rizs
  • aj/zsiradék a jénai kikenéséhez (tejmentes étrendben pl. liga vagy kókuszolaj)
  • 2 dl növényi tejszín (rizs/zab) a rakottas tetejére (ha gluténmentest szeretnénk, akkor rizstejszínt használjunk)
  • Fűszerek: só, petrezselyem, bors (illetve zöldfűszerek ízlés szerint a zöldségekhez)

Kis zsiradékon pár percig pirítsuk meg a barna rizst és a zöldségeket, fűszerezzük, majd öntsük fel két és félszeres mennyiségű vízzel. Ha felforrt a víz, alacsony fokozaton lefedve kb. 40 perc alatt készre fő.

A hagymát mossuk meg, tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra, majd tegyük egy fazékba, és pároljuk üvegesre. Dobjuk rá a darálthúst, és főzzük tovább, míg a hús megpuhul, – néha keverjük meg, hogy pergős legyen, illetve a vége felé fűszerezzük sóval, borssal.

A kész húst és zöldséges rizst keverjük össze, és borítsuk a kivajazott tepsibe. A tetejére mehet egy kis növényi tejszín, hogy puhább legyen, mikor megsül. Rakjuk 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30-40 perc alatt süssük készre.

A bal felső kép azért került be, mert a picur képes volt mindkét adagot betermelni! Nagyon ízletes finom ebédünk kerekedett, és még játszani is tudtunk mellette.

tavaszi_rakott_egytal.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page