Tejbegrízzel töltött muffin a fruktóz-tejmentes diéta szerint

2012-12-30

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

A napokban írtam a facebook oldalra kicsit bővebben arról, hogy egyszerűen jó látni nekem, mint felnőttnek, szülőnek, ahogy az ételérzékeny gyermekem olyat (hasonlót :) eszik, amit más, nem ételérzékeny gyerekek. Így született ez a muffin recept is, tojás nélkül, zabtejjel, minimális xilittel. Azért merem továbbadni, mert a picur imádta, és miután az elsőt kóstolva megállapítottuk Apával, hogy hát igen, ebbe kellene még egy kis cukor, azért mi is betoltunk rögtön még egyet minden más ízesítés nélkül :)

Hozzávalók (kb. 8 muffin adagolástól függően):

  • 250 gramm liszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • fahéj (ízlés szerint, én kb. 1 teáskanálnyit raktam bele)
  • 125 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • kb. 2 dl zabital (natúr!)
  • 1 csomag sütőpor
  • 70 gramm xilit (a recept elméletileg ennek kétszeresét elbírja, de a picur így is imádta, én is betoltam így kettőt, de Apának a lekvár/porcukor kellett hozzá :)
  • Töltelékhez, vagyis a tejbegrízhez: 1-2 kávéspohár búzadara, és négyszeres mennyiségű zabital (ez édesebb, mint a rizstej, így nem kell sok cukor hozzá), ha valakinél bírja a csöppség az adott természetes édesítőt, akkor már a tejbegrízhez is lehet egy kis cukrot adni, nálunk ez egyelőre csak a fenti mennyiségben játszik.

A tejbegríz elkészítése a szokásos annyi különbséggel, hogy a vaníliarudat, és a kikapart belsejét is tegyük az elején a zabitalhoz, majd ha felforrt, csorgathatjuk is bele a darát, kevergessük, míg össze nem áll (azaz addig míg a szemek megdagadnak, kb. 3-4 perc). Ekkor, vagy ha egy kicsit meghűlt, kivehetjük a rudat.

Ezután jöhet a tészta. A muffin száraz összetevőit – liszt, fél vaníliarúd kikapart belseje, fahéj, nyírfacukor – mérjük ki és keverjük össze. A vajat olvasszuk meg, öntsük a liszthez, a zabitallal viszont csínján bánjunk. Először csak a felét öntsük a keverőtálba, majd keverjük össze az egészet, lehet robotgéppel is dolgozni. Ha azt látjuk, hogy nagyon sűrű, lisztes a massza, lágyítsuk tovább a zabtejjel, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a tészta.

Helyezzünk a muffin formákba kapszulákat, nálunk ezt a picike csinálta :) majd jöhet mindegyikbe egy kis tészta. Ha már nagyobb a picur, ő is kanalazhatja, nálunk ebből kicsit káosz lett. Viszont amit ő is kiválóan megoldott, pedig még két éves sincs: a tészta talpra helyezhetünk 1-1 púpozott teáskanálnyi tejbegrízt. A végén tésztával takarjuk be.

Mehet is 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. fél óra alatt szép barnára sül. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, hogy a tejbegríz megdermedhessen.

tejbegrizes_muffin_1.jpg

tejbegrizes_muffin_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print