Tökös-cukkinis egybefasírt petrezselymes köleskörettel

2012-10-21

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Az egész úgy indult, hogy padlizsános fasírtot akartam készíteni a picurnak, de a pár napja vett padlizsán megadta magát a hűtőben. Nagyon szomorú lettem, de a hűtőhöz visszafordulva megláttam a kis tököt, amelyet egyébként ugyanakkor szereztünk be, és gondoltam kísérletezek, mit veszíthetek :) Nagyon klassz lett a vacsoránk, a fasírt könnyű lett a töktől, és a rozmaringos fűszerezéssel meg a köleskörettel nagyon jó ízvilág kerekedett.

Hozzávalók:

  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 6-8 kanál zabpehely (lehet nagyszemű is)
  • egy kisebb fej vöröshagyma
  • 1 teáscsészényi köles
  • fűszerek: só, fehér bors, őrölt kömény, rozmaring, petrezselyem
  • vaj (laktózérzékenyeknek liga)
  • növényi tejital (mi az Alnatura zabitalát használjuk – de el is hagyható)

A hagymát kockázzuk apróra, kis olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az előzetesen megtisztított, meghámozott, ugyancsak kis kockákra vágott tököt és cukkinit. Fedő alatt főzzük puhára a zöldséget, de nem kell teljesen szétfőzni :) Hagyjuk, hogy megpuhuljon. Engem eléggé hajtott az idő, ezért öntöttem a zöldségek párolása közben a fazékba egy kis zabtejet, és magasabb fokozatra kapcsoltam a tűzhelyet. 

A darálthúst közben fűszerezhetjük sóval, fehérborssal, köménnyel, a végén adjuk hozzá a zabpelyhet is. Majd jöhetnek bele a megpuhult zöldségek. Jól keverjük össze. Hagyjuk egy fél órát pihenni (így meg tudja magát szívni a zabpehely is).

Vajazzunk ki egy őzgerincformát (nekem egy egyszerű téglalap alakú formám van otthon, tökéletesen megfelel a célra), és öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Úgy lehet megállapítani, hogy jól átsült-e: amikor villával megszúrjuk, már nem csorog ki a leve.

Én köretnek most petrezselymes kölest készítettem hozzá a magas kalcium, vitamin, stb. tápértéke miatt. A kölest egyszer-kétszer mossuk át, majd rakjuk fel egy fazékba háromszoros mennyiségű vízben főni. Amikor felforr a víz, rakjunk bele petrezselymet, és még fél órát főzzük alacsony fokozaton fedett fazékban. A saját adagomat tálalásnál sóztam, a picurnak a kezdetektől nem sózom, és nagyon szereti így. Néha belekeverek neki egy kis zabtejet, hogy még könnyebben tudja kanalazni. 

Mikor este vacsoráztunk, Apa meg is jegyezte, hogy hihetetlen, a picurka mennyire imádja a főztömet. Tényleg nagyon odavolt a tökös-cukkinis fasírtért a kölessel, ahhoz képest, hogy pár hónapja rám sem nézett a tökre! :)

tökös-cukkinis_fasirt_kölessel.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page