Tönkölylisztes kenyér házilag sütőben sütve

2013-04-30

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Mióta megvettem a tönkölylisztet, és találtam belőle fehér változatot is, azóta elfelejtettem a kenyérlisztet, és a búzalisztet. Ezt keverem inkább a teljes kiőrlésű, illetve egészségesebb változatokkal (rozs, zab, hajdina, amarant stb.). A tönkölylisztről sokan írtak már, – a legfontosabb talán, hogy magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, “a B12- kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, niacin- és E-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét. Jelentős szilícium és szeléntartalommal rendelkezik.” (forrás: Házipatika) Itt most tehát egy gyönyörű és puha, tönkölylisztből készült fehér kenyér receptje. 

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 150 ml víz
  • 10 gramm élesztő
  • 1 tk szőlőcukor
  • 1 kk só
  • fél ek (oliva)olaj

A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki a lisztet, szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az olajat, és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.

Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőben kívánjuk sütni. Én egy kisebb téglalap alakú formába helyeztem bele, amit előzetesen kivajaztam, kiliszteztem, de tehetjük szilikon sütőformába is. Takarjuk le egy konyharuhával (hogy ne érje huzat), és hagyjuk a formában kétszeresére kelni a tésztát, kb. 20 perc.

Majd ha úgy szeretjük, vágjuk be 3-4 helyen egy éles késsel (én ezt most elhagytam), kenjük meg vízzel, és toljuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.

A kenyér tésztája nagyon finom, puha, és több napig eláll úgy, hogy nem kezd száradni, morzsásodni. Nálunk nagy siker volt.

tönkölylisztes_kenyér_1.jpg

tönkölylisztes_kenyér_2.jpg

tönkölylisztes_kenyér_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page