Torta két éves szülinapra a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül

2013-05-18

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Habár az egy éves szülinapra készített torta nagy siker volt, szerettem volna, ha a két éves torta kicsit túlmutat elődjén, és olyan igazi torta-tortának néz ki :) (ezt reményeim szerint értik azok, akiknél a gyerekek ételérzékenységgel küzdenek :) és nem mellesleg a család többi tagjának is elnyeri tetszését. Az eredmény felülmúlta a várakozásaimat (ld. később).

Hozzávalók a piskótához:

  • 400 gramm liszt (én tönkölylisztet használtam fehéret és teljeskiörlésűt is kétharmad-egyharmad arányban)
  • 100 gramm nyirfacukor (ha vki édesebben szereti a piskótát, elbír olyan 20-30 grammal több cukrot is)
  • 8 evőkanál étolaj
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 dl víz (vagy növényi tej, mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és szódabikarbónával, majd jöhet bele a cukor, és végül a többi hozzávaló. Ha csomómentesen összeáll, akkor a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (Ez természetesen formától és fantáziától függ, de nekem, mint látjátok egy nagy körre, és két kisebb körre volt szükségem a Mickey fej megformázásához. Így az adagot feleztem, a felét egy torta formába öntöttem, a másikat pedig egy téglalap alakúba, amit később sikerült úgy kivágni, hogy egész kevés felesleg maradt, és arra szerencsére Apa – aki vállalta a körök kivágását – rögtön rá is repült:)

180-200 fokon kb. fél óráig sütjük (érdemes villával tesztelni, hogy átsült-e már a belseje). Ha kihűlt, a piskótát kettévágjuk, és jöhet a két réteg közé a töltelék, illetve a tetejére.

Hozzávalók a töltelékhez (a pudingporok csomagolásának hátoldalán mindig ott a recept, de azért a fruktóz- és laktózérzékenyeknek kell egy kis változtatás):

  • fél-fél liter növényi tej (tehát összesen 1 liter a kétféle pudingporhoz, mi az Alnatura bio zabitalát használtuk)
  • 1 csokis és 1 vaníliás pudingpor, de ha vki fruktóz- és laktózérzékeny nem mindegy melyik, mert minden hülyeséggel telenyomják a legtöbbet (mi az Alnatura pudingporát használjuk, mert ez cukor-, tej- és egyébként gluténmentes is. Pl. a vaníliás pudingporában – az eddig vizsgáltakkal ellentétben – csak három összetevő van: vaníliakivonat, Bourbon vanília, kukoricakeményítő – nem nyomják tele semmilyen más ételízesítővel. De ha találtatok már jobbat, mondjátok, én csak ezt ismerem.)
  • 2-2 evőkanál nyírfacukor

Hogy melyik pudingporral kezdjük az attól függ, mit akarunk a tortán megformázni. Én most leírom, hogy a picike Minnie és Mickey rajongását kielégítve, hogyan készítettem a Mickey tortát, de ezt természetesen változtassátok kedvetek szerint.

Először vettem a vaníliás pudingport, egy fazekat, és egy keverőtálat, illetve a fél liter növényi tejet. A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk a cukrot is. Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Pár perc alatt kész a puding, és csak kicsit hagyjuk hűlni, már mehet is a két piskóta közé. Ez nálunk azt jelentette, hogy kettévágtam a nagy kört, a két kicsit, és mindegyik belsejébe raktam a vaníliapudingból. (Egy kicsit pedig hagytam a tetejére a díszítésre, ahol látjátok Mickey klasszikus arcát.)

Utána jöhet ugyanilyen módszerrel a csokipuding elkészítése. Ez megy a torta tetejére, oldalára, ne spóroljunk vele, hadd legyen finom. Nagyon jól formázható ez a puding, szépen el lehet egyengetni a piskótán. Természetesen itt is hagyjunk még egy kicsit a további díszítésre (Mickey szája, szeme a mi esetünkben:). És ha kész a máz, jöhet a díszítés a maradék pudingokkal. Itt már csak a fantázia szabhat határt :)

Éjszakára a torta a hűtőbe került, 1 éjszaka azért jó, ha pihen, hogy az ízek összeérjenek.

A torta annyira finom volt, hogy a nagy család, aki egyébként roppant édesszájú, addig repetázott, míg a torta el nem fogyott. Ja, és a picur? IMÁDTA!!! :)

szülinapi torta két évesnek.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page