Újévi szerencsehozó malackák

2012-12-30

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Apa ritkán szokott receptoldalakat emlegetni vagy nézegetni, de december 29-én délután kétszer is utalt a szerencsehozó sütikre, szilveszteri süti formákra. Célzásnak vettem. (Hogy nem volt az? De, az volt. :) Megnéztem a recepteket, de az összetevők persze nem stimmeltek (a fruktóz-tejmentes diétára), ugyanakkor mivel én is akartam krumplis pogit készíteni az év utolsó napjára, ezért a krumplis pogácsa tésztámból készítettem el a szerencsehozó malackákat. Nagyon jól néztek ki, és ízre is finomak, légiesek lettek.

Hozzávalók (ez 6 db duci malacfej):

  • 150 gramm liszt + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta
  • 100 gramm vaj (a dietetikus tanácsa szerint a laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 125 gramm főtt burgonya (kb. 2 kisebb burgonya)
  • 50 gramm növényi tej (mi zabtejet használtunk)
  • 10 gramm élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 3 méretű pogácsaszaggató (vagy pohár)

Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, keverjük bele a sót, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a vajat, az összetört főtt burgonyát, végül az egészet gyúrjuk jól össze. Ezután 1 órán keresztül pihentessük. 

Ha duplájára kelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer, így 8 réteget kell kapnunk. Ismét nyújtsuk ki, de most ujjnyi (vagy igény szerint még kisebb) vastagságúra. Szaggassuk ki a 6 malac fejet a legnagyobb méretű pogácsa szaggatóval, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Majd szaggassuk ki a 6 orrot a legkisebb pogácsa szaggatóval vagy pohárral, és helyezzük az “arcra”. Végül a füleket a közepes méretűvel vágjuk ki, ezeket negyedeljük késsel. Az így kapott háromszögeket helyezzük a fejre és hajtsuk vissza olyan malacfül formájúra :) A szemeket megformálhatjuk tökmagból, az orrlukakat pedig szívószállal szakítsuk ki (nyomjuk bele a szívószálat a formába).

5-10 perc pihentetés után kenjük le vízzel vagy tejjel a malackákat. (Ha valaki biztosra akar menni és úgy látja, hogy huncutkodik a tésztája, akkor a malacfüleket fogpálcikával hozzá lehet erősíteni a fejhez, én 3 malacot így is kipróbáltam, de a pálcika nélküli is kitartott annak ellenére, hogy semmivel nem ragasztottam egymáshoz a darabokat – mert egyébként mindenhol tojással van persze a ragasztás.)

Tegyük 180 (vagy 200) fokra előmelegített sütőbe (attól függ mennyire sietünk). Kb. 20 perc alatt készre sül, de a teteje, és az aranybarnasága árulkodó. Mindenkinek sikerekben gazdag Boldog Új Évet! :)

ujevi_malac_1.jpg

ujevi_malac_2.jpg

ujevi_malac_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page