Vaníliás vajas rózsa a fruktóz-tej-tojásmentes étrend szerint

2016-04-11

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Ez a klasszikus finom (és elronthatatlan) kalács receptem egy kicsit több vaníliával és olvasztott vajjal kenegetve, de azért ide is leírom a készítését, és a hozzávalókat.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 500 gramm liszt
  • 75 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga) a kalács tésztába + 30 gramm az olvasztáshoz és a rózsák megkenéséhez
  • 2-3 evőkanál nyírfacukor
  • 1,5 rúd vanília
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 250 gramm növényi tej

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Ha megkelt, nyújtsuk ki a tésztát (nekem volt egy kis segítségem :)), majd szaggassunk pl. pogácsaszaggatóval közepes köröket. Olvasztott vajjal kenjük meg a rózsaszirmokat, utána csippentsük össze a tésztát az ujjunkkal és tekerjük köré a másik kört, majd ahhoz a következőt és így tovább (ld. fotó). Helyezzük a kivajazott, kilisztezett muffinformába (vagy lehet használni muffin papírt is, de abba azért itt-ott beleragadhat a tészta), de úgy, hogy egy helyet mindig kihagyunk, mivel a tésztáink még kelni fognak (sütés közben is).

vajas rózsa elkészítése

Hagyjuk egy 20 percet pihenni és kelni a tésztát, majd a tetejét kenjük le növényi tejjel (vagy szőlőcukorral édesített vízzel), és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt megsül. Amikor kivesszük, még kenjük meg egy kis tejjel.

 

vajas rózsa

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page