Zabos nokedli tejszínes csirkés saláta öntettel babáknak

2012-05-26

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Egyik éjjel, miután visszafektettem a picurt, nem tudtam elaludni, és mikor már több mint egy órája forgolódtam, elkezdtem recepteket nézegetni. Megint sikerült nyolc-tíz receptből egyet gyúrni, és ami szerencse, hogy már elsőre nagyon jó lett az eredmény.

Hozzávalók a nokedlihez (családi adag, vagy a mélyhűtőbe kell rakni, ami marad):

  • 120 gramm aprószemű zabpehely (vagy nagyszemű, de akkor daráljuk meg egy kicsit)
  • 120 gramm zabliszt
  • 240 gramm víz
  • egy kevés só

Mérjük ki egy tálba a zabpelyhet, a zablisztet és a vízet, ízesítsük egy kis sóval (én egy mokkáskanálnyit raktam bele), és keverjük össze az egészet. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, és a bő lobogó vízbe szaggassuk bele a nokedlit.

Nekem nincs nokedli szaggatóm – mint említettem, korábban a konyhát is kerültem :) -, így egy sajtreszelő nagy lyukú részén szaggattam ki a nokedlit, így kicsit galuskás kinézete lett, ami a picur méreteit tekintve nem is volt hátrány.

Újraforrástól számítva 3-4 percig főzzük a nokedlit, majd szűrjük le. Páran írták, hogy hideg vízzel le lehet önteni, és akkor nem fog egymáshoz ragadni. Így tettem én is, csak akkor a sóhoz szokott felnőtteknek majd egy kicsit utána kell sózni, vagy a szósz legyen fűszeresebb.

Hozzávalók a szószhoz (kb. 2 babaadag):

  • 1 csirkemell
  • 1 fejes saláta
  • kb. 2 dl rizstejszín
  • majoranna
  • Ha családi menü: 1 kg csirkemell kell, fejenként 2 dl tejszín, és lehet variálni a zöldséggel, ld. lentebb (tipp)

A salátát mossuk meg alaposan folyó vízben, hogy ne legyen homokos, majd kevés vízben tegyük fel főni, fedett fazékban közepes fokozaton pároljuk puhára. A húst daraboljuk kis kockákra, és ugyancsak tegyük lefedett fazékba, alacsony fokozaton – félidőben egy kis majorannával megszórva – főzzük puhára. A salátát, ha megpuhult, kicsit turmixoljuk meg, vagy késsel vágjuk apróbb darabokra. (Nálunk a picur éppen aludt, így a deszka-kés kombináció maradt.) Tegyük a húshoz, 1-2 percre főzzük össze őket, majd öntsük rá a tejszínt. Ha felforrt, el is készült.

Tipp: Apa és anya saláta helyett gombát kapott a kockákra vágott csirke mellé a szószba (a gombát tisztítás után vékonyra szeleteljük és fedő alatt fazékban puhára pároljuk), illetve apa hagyományos tejszínt, anya pedig zabtejszínt. A fűszerezés ez esetben: fehérbors, szerecsendió, só volt. A művelet ugyanaz, mint a salátás öntet esetében.

Hagyjuk egy-két percig, hogy összeérjenek az ízek, a szószt öntsük a nokedlire, és lehet is tálalni.

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page