Zabpelyhes-amarantos vaníliás fonott kalács

2013-03-27

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , , , , ,



Recept összetevői:

A bölcsis tartalmatlan vajas zsemle állandó kreativitásra késztet, így került kikísérletezésre ez a zabpelyhes-amarantos-vaníliás kalács is. Mikor éjszaka elkészült, elég keménynek tűnt a héja, de reggelre megpuhult, és a picur imádta magában is. Hétvégére is maradt, reggelire vajjal és sonkával kínáltam neki.

Hozzávalók:

  • 380 gramm liszt
  • 40 gramm zabliszt
  • 20 gramm amarant
  • 60 gramm zabpehely (aprószemű)
  • 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 1 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 25 gramm élesztő + 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót, a cukrot, a vaniliarúd kikapart belsejét, a zabpelyhet és az amarantot keverjük hozzá. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára. 

Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem sokat segít.

Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel/tejjel (1 mk nyírfacukor 1 tk vízben feloldva), vagy csak szimplán a zabtejjel (én azzal szoktam, mert annak eleve van egy kis édes íze). 

Az én kalácsom kicsit (nem kicsit) túlkelt, sajnos a picike mellett elég nehéz tartani az időt, ezért lapult szegény így le, ennek ellenére az ízére nem lehetett panasz :)

zabpelyhes_amarantos_kalacs_1.jpg

zabpelyhes_amarantos_kalacs_3.jpg

zabpelyhes_amarantos_kalacs_4.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page