Zabpelyhes, chia magos sertéssel töltött krumpli
2015-10-22Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: zabpehely, krumpli, darálthús, sertés, növényi_tejszín, chia, laktózmentes, vacsora, ebéd, tejmentes
Recept összetevői:
A fruktóz- és tejmentes diétában mindig nagyon fontos, hogy az étkezés különösen teljes értékű legyen, olyan összetevőkkel, amelyek vitaminokban, ásványianyagokban gazdagok. Ezért került a darálthúsba zabpehely és chia mag is. Nem tudom, mennyire emlékeztek, de a zab az egyik leggazdagabb fehérjeforrás, védi a gyomorfalat, javítja a keringést, gazdag aminosavakban, vasban, B vitaminokban, E-vitaminban, fogyasztása esetén a nátrium, kálcium, kálium és magnéziumtartalom kedvező arányt eredményezhet, lúgosító hatású, immunrendszer erősítő. A chia mag magas omega-3 zsírsavtartalmáról és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányairól ismert,ráadásul tojás helyett használható sütikben, ételekben.
Hozzávalók (családi adag) ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm sertésdarálthús
- 6-8 db közepes krumpli
- 1 kis fej vöröshagyma
- 8 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál chia mag
- 1 doboz (200 ml) növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
- fűszerek: kevés só, bors, zöldfűszerek, esetleg kömény
A zapelyhet mérjük ki egy tálba és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, hagyjuk, hogy megszívja magát, a chia magot is mérjük ki és öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel, hagyjuk, hogy ez is megduzzadjon (kb. 20 perc), addig előkészíthetjük a krumplit.
A krumplikat megmossuk, és héjastul egy fazékba rakjuk, vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára főzzük, ne túl puhára (kb.7-10 perc elég), mert még sütőben is sütjük. Mikor a krumpli készen van, meghámozzuk, kettévágjuk, és egy kis kanállal kikaparjuk a belsejét, amiből én krumplipürét készítettem (liga margarinnal és rizstejjel). A krumplicsónakokat helyezzük egy vajjal kikent jénaiba, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A megduzzadt (kissé kocsonyásnak tűnő) chia magot adjuk a zabpehelyhez, rakjuk hozzá a húst, és a megtisztított, apróra kockázott hagymát, illetve fűszerezzük ízlés szerint (sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemmel, ezek mind jól illenek hozzá). A masszát kenjük a krumplicsónakokba, és alufóliával lefedve süssük 20-30 percig 200 fokra előmelegített sütőben. Majd vegyük le az alufóliát a tetejéről, és öntsük nyakon egy kis ízlés fűszerezett növényi tejszínnel. Süssük tovább, kb. 20 percig még, amíg megpirul a teteje. Mi emellé friss salátát készítettünk uborkával, jégsalátával, kukoricával, kevés répával stb. A picurka kiválogatta belőle, amit ő szeret, de legalább látja ilyenkor, hogy nemcsak a kigyóuborka és esetleg a kukorica alternatíva :) sőt van amikor kóstolgat is, és így ismerkedik az új ízekkel.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!