Zabpelyhes-grízes torta babáknak – tojás-tej-cukormentes

2012-04-08

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Miután sikerült kreálni egy olyan tortát, amelyben nem lehet gyümölcs, tej, cukor/édesítő, mesterséges anyagok stb., mégis készült egy második változat. A picurnak volt egy kis hasfájása ugyanis az érzékeny pocija miatt – lehet, hogy csak a mennyiség miatt (sokat evett belőle :) -, de inkább próbáltam egy még könnyebb verziót keresni. A második változat a zabpelyhes torta receptjének továbbgondolása.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • Az alaphoz:
  • 2 x 100 gramm zabpehely
  • rizsital

A zabpelyhet kb. egy órára beáztatjuk annyi rizsitalba, amennyi ellepi, majd addig főzzük, amíg nyálkás és puha lesz. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntjük – én két kis kerek tepsibe töltöttem, mivel az így készült zabpelyhes tortaalapot szinte lehetetlen kettévágni – és 190 fokon megsütjük. Mikor a széle aranybarna lesz, kivesszük a sütőből és amíg kihül, elkészíthetjük a tölteléket, mázat.

  • A töltelékhez:
  • búzadara
  • rizsital
  • vaniliarúd kikapart belseje

Hasonlóan az első változathoz kb. fél liter felforralt tejhez öntjük a megfelelő mennyiségű búzadarát. Igazából tejbegrízt készítünk, csak kicsit sűrűbre. Elvileg egy adag búzadarát kétszeres mennyiségű folyadékkal érdemes elkészíteni, de én kicsit kevesebb búzadarát és több rízstejet használtam. A vanilia kikapart belsejét és a héját még a hideg tejbe raktam, és a héját csak akkor vettem ki, amikor a tejbegríz már elkészült.

Nem nagyon hagytam hűlni a masszát, hanem máris rákentem a zabpelyhes alapra, ráhelyeztem a másik tortalapot, majd a tetejét és az oldalát is megkentem. Erre a tortára is rizspehely-göngyök kerültek díszítés gyanánt.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print