Zabpelyhes krumplis pogácsa babáknak

2012-05-07

Kategória: Desszert,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Az ötlet egy játszótéri kismama beszélgetés során jött (köszi H.!:) lehet olyan krumplis pogácsát készíteni, amiben nincs tojás, sütőpor, élesztő. Pár kísérlet után kicsit továbbgondoltam a receptet, és amellett, hogy kiiktattam belőle a tejfölt, lecseréltem a búzalisztet zabpehelylisztre, és kicsit változtattam az arányokon. Nagyon finom dolog kerekedett belőle, nem beszélve a zabpehely élettani hatásairól, amelyekről már korábban írtam; és így a picur sem mindig édeset eszik tízóraira/uzsonnára. Ami ugyancsak mellette szól, hogy a pici kezek is jól meg tudják fogni a pohárral kiszaggatott kör alakú pogácsát, és lehetővé teszi a lassú (vagy lassabb :) rágcsálást.

Hozzávalók (kb. 8-10 db tallér):

  • 1 közepes krumpli (kb. 220 gramm nettó súly – héj nélkül)
  • 62 gramm liga vaj
  • 20 gramm zabpehely
  • 60 gramm zabpehelyliszt
  • kevés só, egy csipet szerecsendió, egy csipet bazsalikom és petrezselyem

A krumplit lemossuk, és héjában – fedő alatt – puhára főzzük. Meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. Fél órára a hűtőbe rakjuk a masszát pihentetni, és hűlni.

Majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a zabpehelyliszt háromnegyedét, összegyúrjuk, és a maradék lisztet is beledolgozzuk. Megint félrerakjuk a tésztát pihenni, ilyen melegben jobb, ha a hűtőben. (Nálunk mindig a picur határozza meg a pontos időtartamot :) de olyan fél órát érdemes pihentetni a tésztát, ha azonban azonnal szükségünk van a pogira, akár ki is hagyhatjuk a pihentetést.)

A tésztát lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk, és kiszaggatjuk (én egy üvegpohárral dolgoztam). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük a tallérokat. Ha pirul a széle, vegyük ki a pogácsákat, elkészültek.

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page