Zöld tetős rakott hajdina
2012-05-30Kategória: Fruktózmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: cukkini, hajdina, rakott, brokkoli, zöldbab, rakott hajdina
Recept összetevői:
A hajdinát továbbra is favorizálom magas kalcium és vitamintartalma miatt, és mert annyira jó hatással van a bélműködésre. A zöld zöldségek: cukkini, brokkoli, zöldbab arányait is ezen szempontok alapján határoztam meg.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm darált pulykahús
- fél vöröshagyma
- 3/4 csészényi hajdina
- 2 csészényi víz
- 2 cukkini
- 1 nagyobb rózsa brokkoli
- 1 marék zöldbab
- 1 dl zabtejszín (vagy más növényi tejszín)
- Fűszerek: só, bors, kakukkfű/bazsalikom
A hajdinát kétszer-háromszor átmossuk (kinek mire van ideje :), majd a vízben kb. fél óra alatt puhára főzzük. Lehet úgy, hogy fedett fazékban forrástól számítva 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig még a tűzhelyen hagyjuk.
Közben a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk (vízen/olajon/vajon), majd hozzáadjuk a darált pulykahúst, és megpirítjuk, sóval, borssal enyhén fűszerezzük.
A megtisztított zöld zöldségeinket fazékba tesszük, vízzel felengedjük, és puhára főzzük. A vége felé rakunk rá egy kis zöldfűszert: kakukkfű és/vagy bazsalikom.
Ha minden megpuhult, beletesszük egy előzetesen kivajazott őzgerinc formába: először a hajdinát, aztán a darálthúst, majd a zöldségeket. A tetején szétoszlatjuk a tejszínt. 200 fokon 30-40 percig sütjük.
Nekem egyelőre a rakott hajdinák közül ez ízlik a legjobban.