Zöld tetős rakott hajdina

2012-05-30

Kategória: Fruktózmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A hajdinát továbbra is favorizálom magas kalcium és vitamintartalma miatt, és mert annyira jó hatással van a bélműködésre. A zöld zöldségek: cukkini, brokkoli, zöldbab arányait is ezen szempontok alapján határoztam meg.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 250 gramm darált pulykahús
  • fél vöröshagyma
  • 3/4 csészényi hajdina
  • 2 csészényi víz
  • 2 cukkini
  • 1 nagyobb rózsa brokkoli
  • 1 marék zöldbab
  • 1 dl zabtejszín (vagy más növényi tejszín)
  • Fűszerek: só, bors, kakukkfű/bazsalikom

A hajdinát kétszer-háromszor átmossuk (kinek mire van ideje :), majd a vízben kb. fél óra alatt puhára főzzük. Lehet úgy, hogy fedett fazékban forrástól számítva 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig még a tűzhelyen hagyjuk.

Közben a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk (vízen/olajon/vajon), majd hozzáadjuk a darált pulykahúst, és megpirítjuk, sóval, borssal enyhén fűszerezzük.

A megtisztított zöld zöldségeinket fazékba tesszük, vízzel felengedjük, és puhára főzzük. A vége felé rakunk rá egy kis zöldfűszert: kakukkfű és/vagy bazsalikom.

Ha minden megpuhult, beletesszük egy előzetesen kivajazott őzgerinc formába: először a hajdinát, aztán a darálthúst, majd a zöldségeket. A tetején szétoszlatjuk a tejszínt. 200 fokon 30-40 percig sütjük.

Nekem egyelőre a rakott hajdinák közül ez ízlik a legjobban.

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page