Amerikai almás pite a fruktóz- és tejmentes diétában
2014.04.11.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: visszavezetés, fruktózegyenérték_táblázat, pite, amerikai_almás_pite, alma, sütemény
Recept összetevői:
Mindenképpen figyeljétek a címkéket, de a bevezetők során én is felhívom a figyelmet arra, hogy ezt a fajta süteményt már a visszavezetés időszaka (ld. fruktózmentes diéta) után készítsétek el, amikor a picur már nincs rosszul 4 szelet almától, ugyanis egy szelet süti kb. ennyi gyümölcscukrot tartalmaz majd. (Az eredeti – nem mentes – receptet itt találjátok.)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- A tésztához:
- 350 gramm liszt
- 180 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 1,5 evőkanál xilit/nyírfacukor (ha tudjuk daráljuk porrá!)
- 1 csipet só
- 30 ml víz
- A töltelékhez:
- 800 gramm alma
- 70 gramm xilit/nyírfacukor
- 2,5 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál fahéj
- negyed kávéskanál szerecsendió
- 1 evőkanál facsart citromlé
- csipetnyi só
- 40 gramm vaj
A tészta elkészítéséhez a lisztet a vajjal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a természetes édesítőt, a csipetnyi sót és a vizet, gyúrjuk át, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Csomagoljuk fóliába és tegyük a mélyhűtőbe 15-20 percre.
A töltelékhez az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magját, csumáját, majd szeleteljük fel vékonyan. Keverjük össze a természetes édesítővel, a fahéjjal, a szerecsendióval, a liszttel, a csipetnyi sóval és a citrom levével.
A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vékony lappá, és egy kb. 22-24 cm átmérőjű kerek formát béleljünk ki vele. A forma szélén kilógó részt vágjuk le, majd töltsük meg a töltelékkel, locsoljuk meg egy kis vízzel, és szórjuk rá a kis kockákra vágott vajat.
A maradék tésztát nyújtsuk kerek lappá, borítsuk az egész tetejére, a széleket nyomkodjuk össze. A korábban levágott tésztából sodorjunk egy hosszú csíkot, csavarjuk meg, és fektessük a tészta szélére koszorú alakban, kissé nyomkodjuk rá. A felső tésztaréteget szurkáljuk meg villával, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel kenjük meg és a porrá darált természetes édesítőt szórjuk meg.
Rakjuk 180 fokra felmelegített sütőbe. Kb. 55-60 perc alatt megsül.