Aranygaluska a tej-fruktóz-tojásmentes diéta szerint
2016.05.12.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,
Címkék: puding, aranygaluska, sütemény, dió, vanília
Recept összetevői:
Fahéjas aranygaluskát korábban is készítettünk már, de a diós változatot sokáig halasztgattam a picur gyakori pocakfájásai miatt. Azért el kell mondanom, hogy ez az igazi! :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500gramm liszt (ha van otthon: 200 gramm tönkölyliszt, 50 gramm zabliszt)
- 75 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga)
- másfél evőkanál xilit/nyírfacukor
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél mokkáskanál só
- 250 gramm növényi tej (natúr rizs- vagy zabital)
- 1 vaniliarúd kikapart belseje (elhagyható)
- 4-5 marék dió + xilit/nyírfacukor összekeverve + még 1-2 evőkanál olvasztott vaj
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, illetve a kikapart vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Utána fogjuk az olvasztott vajat, mártsunk bele egy kis kanalat, és szaggassuk ki a tésztánkat. Kanál az olvasztott vajba, majd azzal belekanalazunk a tésztába, és végül a kivajazott, kilisztezett formába belepottyantjuk a vajas tészta darabkát stb. Ha a tepsi alja már teli van, hintsük meg a diós „cukorral”, és jöhet erre a következő réteg. Minden réteget hintsünk meg dióval, nem kell agyoncukrozni, főleg ha a kisebbek is eszik majd, akik még nem is igénylik a cukrosat.
Ezután még 20-25 percig kelesszük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.
A vaníliasodót én a DM Alnatura pudingporával készítem, mivel ez cukor-, tej- és egyébként gluténmentes is (három összetevős: vaníliakivonat, Bourbon vanília, kukoricakeményítő). A pudingpor csomagolásának hátoldalán olvasható a leírás, de azért a fruktózérzékenyeknek kell egy kis változtatás, ezért ide leírom, én hogy készítettem el. Hozzávalók (ha az egészet el akarjátok készíteni): fél liter növényi tej, 1 vanília pudingpor, 2 ek xilit/nyírfacukor, fél rúd vanília kikapart belseje (elhagyható). Egy kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és a cukrot, meg a vaníliát, közben a többi tejet felforraljuk. Abba az edénybe, melyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük a sodót. (Így nem lesz csomós.)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!