Avokádós csokitorta
2014.09.13.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: torta, avokadó, csokoládé, hamis csokikrém, vegán, sütemény
Recept összetevői:
Annyira gusztusos volt, és annyira vágytam a csokira, hogy muszáj volt kipróbálnom ezt a receptet. A picurnak a csokirésze kevésbé jött be, nekem meg inkább az ízlett. Mivel nem volt otthon mandula, ezért mogyoróval készítettük az alapot.
Hozzávalók a torta alaphoz:
- 100 gramm mandula/mogyoró
- 70 gramm datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál só
Hozzávalók a krémhez:
- 2 érett nagy avokádó
- 70 gramm holland (cukrozatlan) kakaópor
- 50 gramm kókuszolaj
- 70 gramm xilit/nyírfacukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
Innentől kezdve a blogger receptje szerint készítettem mindent:
Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. (Nekem nem volt időm, és mint említettem mogyoróval készítettem az alapot, mert a mandulát Apa megette véletlenül :-)) Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll “tésztává”. Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat. (Én adtam.)
A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépbe és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára.
Nekem nagyon bejött, a picur kevésbé szereti a csokis dolgokat, így ő főleg a talpát ette, Apának nagyon édes volt az egész. Szerintem egyszer mindenképpen ki kell próbálni :)
Később készült kesudiós változatban is: