Banános csokitorta a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül
2014.03.07.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: sütemény, tejmentes, torta, visszavezetés, mogyoró, banán
Recept összetevői:
Ezt a tortát akkor érdemes elkészíteni, ha a fruktózmentes diéta visszavezetés időszakába értek, és azt látjátok, hogy a gyerkőc 1-2 karika banántól nincs rosszul. Pontosan ezért nincs telenyomva banánnal ez a torta, csak 1 közepes méretű kell hozzá, de így is nagyon finom, és az édesszájú rokonoknál is nagy sikert aratott. (Ha a diéta elején tartotok, vagy nagyon kerülitek még a gyümölcsöt, akkor is találtok már jó pár torta receptet a blogon: ide kattintsatok.)
A piskóta eredeti receptje innen van, csak kicsit kellett átalakítani a fruktóz-tejmentes diéta szerint:
- 70 g xilit/nyírfacukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 2 teáskanál ecet
- 125 ml olaj
- 250 ml víz
- 400 gramm liszt és 60 gramm kakaópor)
- 3 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, sütőport. Egy másik tálba öntsük az édesítőt, a vaníliát és az ecetet. Robotgéppel kezdjük el összedolgozni és folyamatosan öntsük bele az olajat és a vizet, majd ehhez a lisztes keveréket. Sűrű masszát kapunk majd.
A tepsit vajazzuk és lisztezzük, vagy használjunk sütőpapírt. A masszát ide öntsük bele, de a tetejét igazítsuk el, különben furcsa formát kapunk. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, de ahogy beraktuk, vegyük is vissza a hőmérsékletet 180 fokra.
Kb. 30-40 perc alatt megsül, egy fogpálcikával, villával ellenőrizhetjük, hogy a belseje is átsült-e.
Ha kész, ki lehet venni a formából és hagyjuk kihűlni. Majd vágjuk kétfelé a formát. Ha a sütőnkben szépen felemelkedett a piskóta, akkor lehet három felé is vágni a formát, még finomabb lesz.
Hozzávalók a töltelékhez (a pudingporok csomagolásának hátoldalán mindig ott a recept, de azért a fruktóz- és laktózérzékenyeknek kell egy kis változtatás):
- fél liter növényi tej
- 1 csokis pudingpor, de ha vki fruktóz- és laktózérzékeny nem mindegy melyik, mert sok adalékanyaggal telenyomják a legtöbbet (legyetek nagyon körültekintőek a választásnál.)
- 2 evőkanál xilit/nyírfacukor
- 1 banán
A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítőt is. Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Pár perc alatt kész a puding, de kicsit hagyjuk hűlni.
A puding nagyobbik részével kenjük meg a piskóta rétegeit, és rakjuk rá a banánkarikákat. A puding kisebbik részével be tudjuk fedni a torta tetejét és oldalát.
A kertünkben termő mogyoró díszítette a tortát, és pár karika banán. Persze, ahol még a kicsi nem kóstolt mogyorót, ne most kísérletezzetek vele :) anélkül is finom a torta, de ha a banánkarika nem elég, és mindenképpen tovább díszítenétek, akkor használhattok például fahéjas zabpelyhet agy más kedvenc pehelyt, puffasztott (egészséges) nasit.
Éjszakára a torta a hűtőbe került, hogy az ízek összeérjenek.