A vércsoportdiéta­­­­ veszélyei gyermekünkre

2014-11-03

Címkék: , ,

Szerző: Juhász Flóra dietetikus

Az M1 Család barát műsorában a vércsoportdiétáról beszélgettünk, de a téma nem került szóba a gyerekek szemszögéből. Mivel a legtöbb esetben a gyerekek azt eszik, amit a szüleik, így van, hogy a fejlődő szervezet számára nem minden esetben a legkiegyensúlyozottabb étrend  kerül terítékre.

10719208_10204784579924339_893698041_n.jpg

Ahhoz, hogy a gyermekek fejlődése megfelelő ütemben történjen, szervezetüknek minden tápanyagra szüksége van. A vércsoport diéta alapelvei között szerepel, hogy az élelmiszerek nagyobb részében megtalálható lektinek, vércsoporttól függően különböző hatással bírnak az emberi szervezetre. Így az egyes vércsoportú egyéneknek magasabb hús, kevesebb gabonaféle, kevesebb tej és tejtermék fogyasztását, míg egy másik, ezzel eltérő vércsoportú személynek egy vegetáriánus jellegű étrendet javasol.

Ha akár csak ezt a két típust vesszük számításba, a kevés húsfogyasztás következményeként beszélhetünk a vas és B12 vitamin hiányáról, ami hosszabb távon súlyos hiányállapotokhoz, vashiányos anaemia és anaemiaperniciosa (vészes vérszegénység) kialakulásához is vezethet.

A tej és tejtermékek szinte teljes kizárásával a kalcium bevitele olyan mértékben csökkenhet, ami a csontfejlődés ütemének lassulásával, a csont szerkezetének nem megfelelő kialakulásával járhat. A folyamat a későbbi csontritkulás, a fokozott csonttörés rizikóját jelentősen növeli.

A gabonafélék nagymértékű megvonásával a szénhidrátok bevitele lecsökken. A szénhidrátok, mint tápanyag, elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez, mindemellett energiát szolgáltatnak, segítik a fehérjék beépülését. Ha ezeket a tápanyagokat megvonjuk, fejlődésbeli elmaradás kockázatával számolhatunk.

A jelentősebb tápanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat kiemelve a vércsoport diéta tehát gyermekeknél igen veszélyes,fokozott kockázattal jár egyes hiányállapot kialakulásában, fejlődésbeli elmaradáshoz vezethet, ami hosszú távon is megpecsételi a gyermekek, és a diéta betartásával akár a saját egészségi állapotunkat is.

blood-type-diet.jpg

(Kép forrása: stmwellness.com)

Felhasznált irodalom:

1. Cusack L., De Buck E.,Compernolle V. &Vandekerckhove P. (2013): Bloodtypedietslacksupportingevidence: a systematicreview.American Journal of ClinicalNutrition 98 (1), 99-104.

2.  Dr. Sajtos János (2001). A vércsoportdiétáról és a lektinek jelentőségéről. Új Diéta 3-4.

 ———————————————————

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

———————————————————

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek: