A vitamindús sütőtök
2013.10.30.Címkék: dietetikus, fruktóztartalom, sütőtök, László_Lilla
Szerző: László Lilla dietetikus és élelmezésvezető
Most következő bejegyzésemben a sokunk által kedvelt és gyakran fogyasztott sütőtökről fogok írni. A sütőtök fruktóztartalma számottevő – 55 grammja 1 gramm gyümölcscukrot tartalmaz –, ezért figyeljünk rá, hogy a nap során a többi étkezés mindenképpen fruktózban szegény legyen.
A sütőtök szezonja szeptember-novembertől kezdődik, fajtától függően ekkor érik meg a betakarításra. Könnyű emészthetősége és értékes tápanyagtartalma miatt az első zöldségek közé tartozik a babák hozzátáplálásánál is.
Szénhidrát- (16 g/100 g) és energiatartalma (80 kcal/100 g) a burgonyáéhoz hasonló. Karotinoidokban gazdag – ezek az anyagok adják jellegzetes narancsszínét is -, melyek a szervezetben A-vitaminná alakulva fejtik ki jótékony hatásukat a retina és a bőr épségére, és a csontfejlődésre. Számottevő még C- és E-vitamintartalma, jellemző ásványi anyagai a kálium, vas, foszfor és a mangán. Az A-, C-, E-vitaminok antioxidáns hatásúak, így erősítik az immunrendszert és semlegesítik a káros szabad gyököket (az antioxidánsok hatásairól a mai napig vitázik a szakirodalom). Az E-vitamin a szív- és érrendszer működésében is fontos szerepet tölt be. A kálium nélkülözhetetlen a megfelelő izomműködéshez, a vas pedig a vérképzéshez.
A sütőtök változatosan elkészíthető alapanyag. Remekül illik például céklához, lilahagymához, sárgarépához, édesburgonyához, de társíthatjuk akár almával, naranccsal is. (A fruktózban szegény diétában inkább szénhidráttal párosítsuk, és vigyázzunk a mennyiségével – a blog szerk. megjegyzése.) Én a legjobban sütőben sütve szeretem, ezután felhasználhatjuk zöldségpürékbe, salátákba (egy kis sajttal kiegészítve), megtölthetjük hússal, de rakott tésztaételekben vagy süteményekben is nagyon finom. A fűszerek közül jól illik hozzá a rozmaring, a zsálya, a római kömény, a koriandermag, a fahéj és a chili is.
A sütőtök magja és a belőle sajtolt tökmagolaj szintén értékes tápanyagokban gazdag élelmiszerek. Jelentős mennyiségű esszenciális zsírsavat és ásványi anyagot tartalmaznak.
Felhasznált források:
- http://www.csaladivilag.hu/baba-mama-kodex/hozzataplalas/sutotok/10059/
- http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/tokmag_ferfiaknak_ajanljuk/20091029114552
A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.
A szerzői jogokról: ITT
———————————————————-
A picur által legjobban kedvelt TOP5 sütőtökös recept a blogról :)
(természetesen a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül):
Légies sütőtök-amarantos császárzsemlék
Illatos, zamatos sütőtökös házikenyér
Rakott sütőtökös tészta
Sütőtökös csíkos kalács