Homoktövises, piros gyümölcsös, kajszis vagy céklás? – Magyarország Cukormentes Tortája döntősei

2017.03.29.

Címkék: , ,

Különleges ízkombinációk és a piros gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén, melyet a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban. A cukrászok szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között szarvasgombás, céklás és paradicsomos finomság is. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a döntősök kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások együttes meglétét értékelték. A döntőbe 5-5 torta került mindkét versenyen, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest.

Országtorta cukormentes torták

Cukormentes országtorta zsűriEbben az évben minden eddiginél nagyobb kísérletező kedvvel megalkotott torták érkeztek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt rendez évről évre egyidőben a Magyarország Tortája versennyel. Az elődöntőben Bechmann György zsűrielnök vezetésével a zsűritagok sorra kóstolták meg az édességeket. A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel: málna, mák, megy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet. A zöldséges különlegességek is elnyerték a zsűri tetszését, különösen a cékla, a paradicsom, de volt, aki a szarvasgomba felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, az összetétel, az újszerűség, valamint a szénhidrát-  és kalóriaérték a legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Homok arany – Horváth Cukrászda
Kócos Kajszi –  Édességlabor
Málnás zöldségtorta – Frer Cukrészda
Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda
Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda

Babakonyha az országtorta sajtótájékoztatón

Babakonyha cukormentes országtorta sajtó

Hogy ezek közül melyik lesz a 2017-es győztes, arról nyár elején dönt a zsűri.

 

országtortaA Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke Bechmann György, a Zsolnay Kávéház és a Radisson Blu Béke Hotel cukrászmestere. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Sulyán Pál cukrász, Szőke Zoltán cukrász, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Mautner Zsófi, gasztroblogger és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Dr. Bibok György, orvosigazgató pontozták az édességeket.

A versenyzőket szakmai tanácsadóként Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben segítette.