Mikortól adhatsz fagyit a babának? Mire figyelj?

2016-06-16

Címkék: , , , ,

Szerző: Mosányi Barbara dietetikus

A jó idő beköszöntével kezdetét veszi a fagylalt szezon is. Kicsik és nagyok körében egyaránt nagy kedvenc, azonban ha elcsábulunk mind a mennyiségére, mind a minőségére gondosan kell ügyelnünk.

A fagylalt nem más, mint vízből készült gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes levegőbuborékokkal lazított termék. Az édességek, cukrozott készítmények, cukor, cukros üdítők mellett a ritkán fogyasztásra javasolt élelmiszerek közé sorolják. Mennyiségi korlátozását figyelembe véve az egészséges étrend részét képezheti.

Mi mindent tartalmaz a fagyi? Miért is szeretjük annyira a fagylaltot?

Az édes íz iránti szeretetünknél fogva magas élvezeti értéket nyújt a legtöbb gyerek és felnőtt számára, illetve a nagy melegben üdítő, hűsítő hatással bír. Összetételétől függően eltérő energia­ és tápanyagtartalommal rendelkezhetnek a különböző ízesítésű fagylaltok, mindazonáltal nem elhanyagolható a zsírtartalmuk, amely a hozzáadott tejszínből, vajból származik; cukortartalmuk a hozzáadott cukor, illetve a gyümölcsök eredendő fruktóz (gyümölcscukor) tartalma miatt.

Ha a tej vagy tejes fagylaltokat választjuk, teljes értékű fehérjét is szolgáltatunk szervezetünknek. A gyümölcsfagylaltok pedig legalább 5% (citrusfélék esetén 2%) gyümölcsöt és/vagy gyümölcskészítményt tartalmaznak. Még a szorbé elnevezésű változat is jó választásnak bizonyulhat, mivel ez egy olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és minimum 25% a gyümölcstartalma.

Mit tartalmazhat ezen felül a fagylalt?

Az alapanyagokon kívül aromák, adalék­ és zamatosító anyagok, esetenként keményítő felhasználásával készül kedvenc nyári édességünk. Ezek a járulékos anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jól megszokott íz, szín, állomány köszönjön vissza egy­-egy gombócban.

Fagylalt babáknak, kisgyerekeknek

Mire ügyeljünk, mielőtt babáknak, kisgyerekeknek adunk fagylaltot?

  1. A tölcsér búzalisztet tartalmaz, ezért a hozzátáplálást figyelembe véve adjuk gyermekünknek, fokozott óvatossággal, hiszen a száraz, morzsálódó tölcsér elfogyasztása problémát (félrenyelés esetén köhögő rohamot, fulladást) okozhat.
  2. A tejalapú készítményekkel 12-­13 hónapos korig várjunk, addig semmiképp nem ajánlott a tehéntej bevezetése az étrendbe.
  3. Vigyázzunk az allergénekkel is! Babáknál az 1-­1,5 éves korig kerülendő allergénekre figyeljünk: mogyoró, dió, egyéb allergizáló magok és gyümölcsfélék (például a citrusfélék, apró magvas gyümölcsök), illetve a méz. A csonthéjasokra egyéb esetben is fokozottan legyünk figyelemmel a kicsiknél (a fulladásveszély miatt).
  4. Vizes alapú fagyival próbálkozhatunk korábban is, ebben az esetben a jelleget adó hozzávalótól függ, hogy eheti­-e a gyermek.
  5. Érdemes figyelni az eszközre, amellyel a gombócokat adják, miként tisztítják és tárolják.
  6. Jelzésértékű lehet a fagylalt állaga. Nem jó, ha túlzottan olvadt, ha a gombóc nem dermedt és jeges. Ha viszont nagy jégdarabok vannak benne, az arra utal, hogy egyszer már felolvadt és visszafagyasztották.

Szerencsére manapság egyre több olyan fagyizót találhatunk, ahol természetes alapanyagokból, egészségtudatosabban készülnek a fagylaltok. Sok helyen találunk laktóz-­, tej-­, glutén-­, illetve cukormentes alternatívákat a kínálatban. Készíthetünk otthon is házi joghurtos gyümölcsfagyit is a baba, kisgyerek életkorának megfelelően. A gyümölcsöt feldarabolva lefagyasztjuk, majd joghurttal pürésítjük (ételérzékenység/allergia esetén használhatunk natúr növényi tejszíneket, joghurtot).

Forrás:

Cikkünk megjelent a Szülők Lapja oldalán is: http://www.szuloklapja.hu/babakonyha/3762/mikortol-adhatsz-a-babanak-fagyit-mire-figyelj-a-fagylalt-vasarlasakor-dietetikus-valaszol.html

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról: ITT

 

Az alábbiak is érdekelhetnek: