Nyaljuk a fagylaltot?

2014-07-07

Címkék: , ,

Szerző: László Lilla dietetikus és élelmezésvezető

Végre megérkezett a nyár, és vele együtt a fagyizás szezonja is. A fagylalt kicsik és nagyok körében egyaránt nagy kedvenc, de kisgyermekek esetében oda kell figyelnünk arra, hogy mikor és milyen édességgel kínáljuk őket.

A fagyi esetében is figyelembe kell vennünk a hozzátáplálás elveit.

  • A tölcsér búzalisztet tartalmaz, ezért 9-10 hónapos korig nem javasolt bevezetni az étrendbe. Később is fokozott óvatossággal, hiszen a száraz, morzsálódó tölcsér elfogyasztása még problémát okozhat.
  • A tejalapú készítményekkel 13-15 hónapos korig várjunk, addig nem ajánlott a tehéntej bevezetése az étrendbe.
  • Figyeljünk arra is, hogy aprómagvas gyümölcsöket (például szedret, málnát, epret, kivit) csak 16-18 hónapos kortól adhatunk a kicsinek.
  • Vizes alapú fagyival próbálkozhatunk korábban is, ebben az esetben a jelleget adó hozzávalótól függ, hogy eheti-e a gyermek.
  • 9-10 hónapos kortól adhatunk házi joghurtos gyümölcsfagyit is: a kornak megfelelő gyümölcsöt feldarabolva lefagyasztjuk, majd joghurttal pürésítjük.
  • Figyeljünk rá, hogy a pici ne a fagyitól lakjon jól, inkább kóstolóként kínáljuk nekik, kisebb adagban.

A jégkrémeket jobb, ha elkerüljük, hiszen legtöbbjük mesterséges adalékanyagokat tartalmaz. Szerencsére manapság egyre több olyan kézműves fagyizót találhatunk, ahol természetes alapanyagokból, egészségtudatosabban készülnek a fagylaltok. Sok helyen találunk laktóz-, glutén-, illetve cukormentes alternatívákat a kínálatban.

Fruktózmalabszorpció esetén a legjobb, ha otthon készítünk fagyit (tejes vagy tejszínes alapú, szőlőcukorral édesítve), így biztosak lehetünk abban, hogy az összetétele megfelel az előírt diétának és az egyéni tűrőképességnek.

laktózmentes fagyi

(Képen: egy házi málnás laktózmentes túrós fagylalt, receptje ide kattintva olvasható)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról: ITT

 

Az alábbiak is érdekelhetnek: