Csíkos kalács a fruktóz- és tejmentes étrend szerint, tojás nélkül
2013-03-15Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütemény, kalács, kakaó, csíkos_kalács, kakaós_kalács
Recept összetevői:
Apa benyújtotta a kívánságlistát húsvétra, mondván kalácsban most már verhetetlen vagyok, készítsem el a csíkos kalácsot. Nézegettem pár napig a recepteket, aztán úgy döntöttem a saját, kikísérletezett tuti kalácsreceptemmel fogok dolgozni. Bejött! Apa és picur is többszörös repetát kértek uzsonnára (amikor elkészült), öröm volt nézni őket, ahogy falták a kalácsot :)
Hozzávalók ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm liszt (én tönköly fehér liszttel is készítettem már)
- 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 4 evőkanál nyírfacukor (xilit)
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej (lehet rizs- vagy zabital, de mindenképpen cukrozatlan/édesítetlen, natúr legyen)
- 3 evőkanál kakaópor (fruktóz-laktózérzékenyek figyeljenek mit használnak, nekünk a dietetikus a holland kakaóport javasolta)
Kétféleképpen dolgozhatunk. Az egyik, hogy begyúrjuk a tésztát, kettévesszük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport (pici vízzel hígítva, abban feloldva), általában az összes recept így írja. A másik, hogy felezzük az arányokat, begyúrjuk az egyik felét kakaó nélkül, a másik felébe pedig beleszórjuk a kakaót az összetevőkhöz. Én így dolgoztam, így nem kellett hozzá se olaj, se víz, maradt minden egyszerű, és a tészta tökéletesen sikerült.
Mindkét féladag esetében: egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Az egyik féladag esetében azonban adunk még 3 evőkanál kakaóport is az egészhez.
Mindkét féladag esetében így folytatódik: ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a kakaósat helyezzük rá, és tekerjük fel, mint a palacsintát.
Helyezzük a feltekert kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg a kalácsot. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.
Minden flincflanc nélkül ilyen szépséges lett a belseje: